Tuzla: Studenti upozoravaju-mladi su pasivni i pod uticajem politike


Tuzla: Studenti upozoravaju-mladi su pasivni i pod uticajem politike

U Tuzli je danas počeo Prvi regionalni studentski forum pod nazivom „Studentski otpor“, na kojem učestvuju studenti iz Bosne i Hercegovine i regije. Zaključeno je da su mladi u našoj zemlji pasivni, da su univerziteti pod velikim uticajem politike, a studentske organizacije nedovoljno djelotvorne, pod vođstvom poslušnih i podobnih.

Učesnici studentskog foruma razgovarali su o tome kako unaprijediti studentsku organizaciju i podstaći mlade da izađu iz stanja pasivnosti.

-Ja se bojim da studenti sa Univerziteta u Tuzli, barem oni koji su formalno okupljeni oko studentskog parlamenta, danas ne žele izaći iz svoje komforne zone, generalno vlada velika pasivnost, čisto:”Ja želim da završim fakultet da se ne zamjerim nikome” – smatra Dajana Bakić iz Omladinskog pokreta „Revolt“ Tuzla.

Predstavnici studentskih pokreta i organizacija iz Hrvatske i Srbije prenijeli su i pozitivna iskustva iz svojih zemalja, ali i ukazali na činjenicu da je stanje u ovoj oblasti u cijeloj regiji zabrinjavajuće. Kolege iz regije govorile su o značaju organizovanja i javnih protesta.

-Zadnjih godinu dana se pokazalo da je situacija u Zagrebu dosta dobra, dosta je odjeknula pobuna protiv ugovora s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, koja je bila odgovor na rastuću klerikalizaciju svih nivoa obrazovanja“, kazala je studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Zrinka Breglec.

Student Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Miran Pogačar posjetio je na proteste koji su ovog proljeća održavani u Srbiji i koji su okupljali ne samo studente, već i dobar dio javnosti u toj zemlji.

„Povodom samih izbora desila se jedna neposredna reakcija studenata kad su oni izašli na ulicu u aprilu poslije predsjedničkih izbora. Tad smo imali po prvi put, poslije 15 godina, u Srbiji masovne proteste”, rekao je Pogačar.

Prvi regionalni dvodnevni studentski forum “Studentski otpor”, koji je organizovao Omladinski pokret “Revolt” , okupio je predstavnike studentskih pokreta i organizacija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, u svrhu unapređenja studentskog organizovanja.

 

1


Preuzeto sa BHRT

 

OSTALE VIJESTI
Rahimić u F+ o finansijskim podrškama za studiranje: Š ta je ponudio Sajam stipendija u Sarajevu?

Više od dvije godine su od početka primjene Reformske agende: Kakvi su rezultati?

Misno slavlje predvodio kardinal Puljić: Molitveni pohod Bobovcu \'Molitva za Domovinu\'

Imaju samo jedan zahtjev - potpisivanje kolektivnog ugovora: Ljekari za 6. novembar najavili generalni štrajk u FBiH

Katalonski lider o ukidanju autonomije: Puigdemont: Ne prihvatamo ‘ilegalne’ mjere

Osumnjičen u slučaju Agrokor, nedostupan hrvatskom pravosuđu: Raspisana potjernica za Ivicom Todorićem

Hiljade strana strogo povjerljivih informacija: Trump najavio otvaranje dosjea o ubistvu Kennedyja

F+: Nedim Alibegović, koordinator projekta Socijalni dan: Kad srednjoškolci zamijene školske klupe za radna mjesta

12. kolo BH Telecom Premijer lige BiH: Trijumfi Čelika, Š irokog, Sarajevu derbi u Mostaru

Bh. teniser se do sada tri puta sastao s Litvancem : Džumhur protiv Berankisa za titulu na \'Kremlin kupu\' u Moskvi