Tuzla: Studenti upozoravaju-mladi su pasivni i pod uticajem politike


Tuzla: Studenti upozoravaju-mladi su pasivni i pod uticajem politike

U Tuzli je danas počeo Prvi regionalni studentski forum pod nazivom „Studentski otpor“, na kojem učestvuju studenti iz Bosne i Hercegovine i regije. Zaključeno je da su mladi u našoj zemlji pasivni, da su univerziteti pod velikim uticajem politike, a studentske organizacije nedovoljno djelotvorne, pod vođstvom poslušnih i podobnih.

Učesnici studentskog foruma razgovarali su o tome kako unaprijediti studentsku organizaciju i podstaći mlade da izađu iz stanja pasivnosti.

-Ja se bojim da studenti sa Univerziteta u Tuzli, barem oni koji su formalno okupljeni oko studentskog parlamenta, danas ne žele izaći iz svoje komforne zone, generalno vlada velika pasivnost, čisto:”Ja želim da završim fakultet da se ne zamjerim nikome” – smatra Dajana Bakić iz Omladinskog pokreta „Revolt“ Tuzla.

Predstavnici studentskih pokreta i organizacija iz Hrvatske i Srbije prenijeli su i pozitivna iskustva iz svojih zemalja, ali i ukazali na činjenicu da je stanje u ovoj oblasti u cijeloj regiji zabrinjavajuće. Kolege iz regije govorile su o značaju organizovanja i javnih protesta.

-Zadnjih godinu dana se pokazalo da je situacija u Zagrebu dosta dobra, dosta je odjeknula pobuna protiv ugovora s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, koja je bila odgovor na rastuću klerikalizaciju svih nivoa obrazovanja“, kazala je studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Zrinka Breglec.

Student Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Miran Pogačar posjetio je na proteste koji su ovog proljeća održavani u Srbiji i koji su okupljali ne samo studente, već i dobar dio javnosti u toj zemlji.

„Povodom samih izbora desila se jedna neposredna reakcija studenata kad su oni izašli na ulicu u aprilu poslije predsjedničkih izbora. Tad smo imali po prvi put, poslije 15 godina, u Srbiji masovne proteste”, rekao je Pogačar.

Prvi regionalni dvodnevni studentski forum “Studentski otpor”, koji je organizovao Omladinski pokret “Revolt” , okupio je predstavnike studentskih pokreta i organizacija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, u svrhu unapređenja studentskog organizovanja.

 

1


Preuzeto sa BHRT

 
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Nevrijeme i olujni vjetrovi uzrokovali brojne probleme: Oštećeni krovovi, sela bez struje, u Tešnju oboren minaret

VIDEO: Hitno rješavanje sukoba interesa u javnom sektoru: Korupcija jedna od glavnih prijetnji prosperitetnoj budućnosti BiH

VIDEO: Međunarodni zvaničnici još jednom poručili: Pravosuđe u potpunosti treba biti oslobođeno političkog uticaja

Na desetine ljudi povrijeđeno: U lančanom sudaru u Keniji poginulo 13 osoba

\'Zavjera demokrata\': Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje

Ranije izjavio da se neće dobrovoljno vraćati u Haag: Mehanizam otvara prvi žalbeni proces u predmetu Š ešelj

Vodeći svjetski zvaničnici otvorili klimatski samit u Parizu: Macron pozvao na mobilizaciju u borbi protiv klimatskih promjena

Stavljeno pod kontrolu samo 15 posto požara: Kalifornijski požar površine je New Yorka i Bostona

VIDEO: Najmnogoljudnije sviranje klavira: Sarajevski učenici oborili Guinnessov rekord

Dodijeljene nagrade u još deset kategorija: Larisa Cerić i Damir Džumhur najbolji sportisti BiH u 2017.
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 8 sati
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu protiv Trumpa zbog spolnog zlostavljanja: "Mene neće ušutkati"
Objavljeno prije 9 sati
Pariz pokreće dijalog s korzikanskim nacionalistima
Objavljeno prije 9 sati
Macron upozorava na klimatske promjene: "Gubimo bitku, vrijeme je da počnemo hitno djelovati"
Objavljeno prije 9 sati
UN upozorava na siromaštvo u Alabami: "Ovo je neviđeno u zapadnom svijetu"
utorak, 12.12.2017. 19:13
UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Najveća humanitarna kriza na svijetu postaje sve gora, a pomoći je sve manje
utorak, 12.12.2017. 18:45
Umro gradonačelnik San Francisca