Istanbul: Istočni Jerusalem glavni grad Palestine


Istanbul: Istočni Jerusalem glavni grad Palestine

Foto: AP
Lideri islamskih zemalja danas su na samitu u Istanbulu apelovali na svijet da prizna istočni Jerusalem kao glavni grad države Palestine, kao odgovor na odluku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da taj grad priznaju kao prijestonicu Izraela.

“Proglašavamo istočni Jerusalim glavnim gradom države Palestine i pozivamo druge zemlje da priznaju državu Palestinu i okupirani istočni Jerusalim kao njen glavni grad”, naveli su lideri zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC) u saopštenju nakon samita u Istanbulu.

Oni su takođe upozorili da odluka američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) o priznanju Jerusalema kao samo izraelskog glavnog grada podstiče “ekstremizam i terorizam”.

Trampova odluka je “namjerna sabotaža svih napora da se postigne mir i ona hrani ekstremizam i terorizam i prijeti globalnom miru i bezbjednosti”, navedeno je u saopštenju.

Okupljeni na samitu organizacije koja broji 57 zemalja, na poziv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdogan), ocijenili su da je ona neodgovorna i proglasili je ništavnom.

“Oštro odbacujemo i osuđujemo neodgovornu, nelegalnu i jednostranu odluku predsjednika Sjedinjenih Američkih Država o priznanju Jerusalima kao takozvanog glavnog grada Izraela i smatramo tu odluku ništavnom”, zaključuje se u saopštenju na kraju samita.

Na skupu u Istanbulu učestvovali su predstavnici 57 zemalja članica Organizacija islamske saradnje.  Turska ih je okupila kako bi formulisali zajednički odgovor na odluku američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) koji je 6. decembra objavio da SAD priznaju Jerusalem kao prijestonicu Izraela.

Kralj Abdulah Drugi: Odbacujemo svaki pokušaj izmjene statusa Jerusalema

Poziv za priznavanje Palestine, svim zemljama koje to još nisu učinile, uputio je Generalni sekretar Organizacije islamske saradnje Jusef bin Ahmad al-Otamin.

On je rekao da je odluka SAD da priznaju Jeruslim kao glavni grad Izraela “izuzetan izazov” s kojim su se suočile muslimanske zemlje, upozorivši da bi mogla da podstakne nasilje u regionu i dajući ekstremistima izgovor da posiju haos, prenio je AP.

Jordanski kralj Abdulah Drugi odbacio je svaki pokušaj da se izmijeni status Jerusalema ili svetih mjesta u njemu, rekavši da mira u regionu neće biti bez rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

“Svo nasilje rezultat je propusta da se pronađe mirno rješenje za palestinsko pitanje”, rekao je kralj Abdulah, čija je Hašemitska dinastija zaštitnik muslimanskih svetih mjesta u Jerusalimu.

Jordan je posebno osjetljiv na svaku izmjenu statusa Svetog grada nakon Trampove odluke.

Predsjednik Irana Hasan Rohani, koji je takođe prisustvovao skupu u Istanbulu, ocijenio je da je jedini razlog zbog kojeg se Tramp “usudio” da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, to što su pojedinci u regionu željeli da uspostave veze sa Izraelom, prenijela je agencija AP.

Njegovi komentari očita su aluzija na iranskog suparnika, Saudijsku Arabiju, nakon što su se pojavili izvještaji da to kraljevstvo želi tješnje veze s Izraelom, kako bi se suprotstavili iranskom uticaju u regiji.

Saudijska Arabija je osudila Trumpovu odluku, u rijetkoj javnoj kritici jednog poteza Vašingtona.

Rohani je dodao da SAD “nikada nisu bile iskren posrednik”.

Erdogan: Nećemo odustati od Jerusalema kao prijestonice suverene Palestine

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) danas je, na otvaranju vanrednog samita muslimanskih zemalja (OIC) u Istanbulu, oštro kritikovao Izrael, označivši ga kao “terorističku državu”.

Erdoan je rekao da islamske zemlje nikada neće odustati od suverene i nezavisne Palestine, s glavnim gradom Jerusalemom.

“Kao islamske zemlje, nikada nećemo odustati od našeg zahtjeva za suverenu i nezavisnu državu Palestinu, s glavnim gradom Jerusalemom. Ono što je Izrael bio 1947. godine, nažalost Palestina je danas u takvoj situaciji. Vjerujte da ovakvu podjelu ne bi napravio ni vuk u sukobu sa ovcom, poručio je turski predsjednik Erdoan.

Turski predsjednik smatra da bi proces da se “uključi Palestina u medjunarodne sporazume i institucije tebalo ubrzati”.

Abbas: Trumpova odluka o Jerusalemu je zločin, svijet ne smije prihvatiti aparthejd nad Palestincima

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je danas Ujedinjene narode (UN) da preuzmu odgovornost za bliskoistočni mirovni proces i da ga ožive novim mehanizmom, pošto Vašington, kako je rekao, više nije spreman za takav zadatak i koji poslije priznanja Jerusalema kao glavnog grada Izraela ne može imati nikakvu ulogu u pregovorima.

“Jerusalem jeste i ostaće glavni grad države Palestine i neće biti mira ni stabilnosti bez njega”, rekao je Abas na otvaranju samita, dodavši: “Od sada mi ne prihvatamo nikakvu ulogu SAD u političkom procesu”.

Abas je rekao da je cijeli svijet protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela,  ocijenivši da je ta odluka “najveći zločin” i najavio da će Jerusalem uvijek biti glavni grad Palestine.

Palestinski predsjednik je u obraćanju istakao kako bez Jerusalema nema mira i stabilnosti na Bliskom istoku.

“Postoje zakoni koji važe za Izraelce i drugi zakoni koji se primjenjuju na Palestince, to je aparthejd, može li svijet prihvatiti novi režim aperthejda 30 godina poslije kraja apertehejda u Južnoj Africi”, nastavio je palestinski lider ocijenivši da je predsjednik Tramp ponudio Jerusalem kao “poklon cionističkom pokretu kao da im je ponudio neki američki grad”, prenio je Frans pres.

Palestinski lider je rekao da su Palestinci posvećeni mirnom rješenju decenijskog sukoba s Izraelom i da će nastaviti da se bore protiv nasilja.

Cavusoglu: I druge zemlje moraju priznati palestinsku državu i Jerusalem kao njen glavni grad

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) apelovao je danas, uoči otvaranja samita Organizacije islamske saradnje, da svijet prizna istočni Jerusalem kao prijestonicu palestinske države.

“Prvo, palestinsku državu moraju priznati sve druge zemlje. Svi zajednički moramo raditi na tome”, izjavio je Čavušolu okupljenim šefovima diplomatija.

“Moramo ohrabriti druge zemlje da priznaju palestinsku državu u granicama iz 1967. godine i s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom”, kazao je Čavušolu.

Jerusalem, koji je podjednako svet među Jevrejima, hrišćanima i muslimanima, sjedište je trećeg najsvetijeg mjesta islama i decenijama je u srcu izraelsko-palestinskog sukoba.

Izrael je zauzeo arapski istočni Jerusalem u Bliskoistočnom ratu 1967. godine i kasnije ga je anektirao, u potezu koji nije priznala međunarodna zajednica.

Objava američkog predsjednika Donalda Trampa od prošle sedmice u kojoj priznaje grad kao izraelsku prijestonicu dovela je do protesta u brojnim muslimanskim zemljama. Turski zvaničnici izjavljivali su da će ona gurnuti svijet u “plamen bez kraja”.

 

728


Preuzeto sa BHRT

 
OSTALE VIJESTI
Ustavni sud BiH obavio preliminarnu raspravu: Odluka o zahtjevu Borjane Krišto na jednoj od narednih sjednica

Novalić i Krnjić o implementaciji novog Zakona o PIO-u: Od aprila veće penzije u FBiH

Sredstva do daljnjeg na računu Centralne banke BiH: UO UINO-a BiH bez saglasnosti o raspodjeli sredstava od putarina

\'Niz pravnih i činjeničnih nepravilnosti\': Mladić žalbom traži poništavanje osuđujuće presude

U Parizu sukob demonstranata i policije: Hiljade ljudi u Francuskoj protiv promjena Zakona o radu

Samit lidera EU-a: Evropska unija ne želi ulaziti u trgovinski rat sa SAD-om

Broj povrijeđenih osoba nije preciziran: U eksploziji u češkoj rafineriji nafte poginulo šest osoba

1.500 pobunjenika i 6.000 civila: Sirijski pobunjenici danas napuštaju ključni grad u I.Guti

Organizacioni komitet predstavio realizovane projekte: Do sada prijavljene 43 zemlje za učešće na EYOF-u 2019.

Selektor BiH uoči susreta sa Bugarskom: Prosinečki: Odigrat ćemo dobru utakmicu kakvi god budu uvjeti