TUZLARIJE - VIJESTI

07.08.2007.
Sanacija Episkopskog dvoraSaborni hram Uspenja Presvete Bogorodice i Dvor Srpskopravoslavne zvorničko – tuzlanske eparhije, odnevdavno su pod zaštitom države, odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Epsikopski dvor sagrađen je 1914. godine. Ova je građevina i prije rata bila poznata po izuzetno bogatom enterijeru i brojnim izuzetno vrijednim ikonama i umjetničkim djelima. I crkva i dvor već nekoliko godina čekaju restauraciju, koja je, kada su ovakvi objekti u pitanju izuzetno kompleksna, ali i skupa.

Krajem prošle godine krenulo se sa opravkom krova, početkom ove i sa restauracijom unutrašnjosti a prije par mjeseci na red je došla i fasada. Nova fasada će biti identična staroj, sa svim ornamentima kako se ne bi narušio izgled i autentičnost.Uz Općinu Tuzla koja je prošle godine iz svog budžeta izdvojila 40.000 maraka, sanaciju Episkopskog dvora finansijski su pomogli i Vlada FBiH, Ministarstvo sporta i kulture FBiH, Zavod za zaštitu spomenika kulture FBiH, Vlada Tuzlanskog kantona, Turistička zajednica TK i Crkvena opština Tuzla.

Nadamo se da će Vladikin dvor, kako Tuzlaci zovu ovu zgradu, uskoro zablistati u punom sjaju a to je razlog i da podsjetimo naše čitaoce na godine rata kada su i crkvu i dvor pogađale one iste granate koje su nam rušile grad a Tuzla našla snage da ih još u ratu opravlja.

Na laži smo navikli ali neistine koje i dan danas možete pročitati na zvaničnoj internet stranici Srpske pravoslavne crkve (http://www.spc.org.yu) ne služe ničemu drugom osim produbljavanju mržnje i širenju zla. Uostalom, evo šta tamo piše:


http://www.spc.org.yu/Genocid/Zvorni cko/zvornickol.html

Tuzla

Saborna crkva Uspenja Presvete Bogorodice – osvecena 28. avgusta 1882. godine. Fasadu i krov ostetila 1992. godine muslimanska armija (Izvestaj ECMM, ¤ 1/94, 32).

Episkopski dvor – generalno obnovljen 1990. godine. Ostecen tokom 1992. granatama ispaljenim od strane muslimanske armije. Ostecen krov (dve rupe od granata) i fasada. Neke dragocenosti nestale (Izvestaj ECMM, ¤ 1/94, 32).


Vladikin dvor će uskoro zablistati ali ova tamna sjena neistina će ostati.

V.K.