TUZLARIJE - VIJESTI

07.08.2007.
Istraga u Okružnom sudu u Beogradu
Oficiri bivše JNA obaraju optužnicu protiv Jurišića?


Izvor “Dnevnog avaza” blizak Okružnom sudu u Beogradu, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, jučer nam je otkrio da je istraga u slučaju Ilije Jurišića dovedena do apsurda. Naime, jedan broj oficira bivše JNA koji su u maju 1992. godine bili u tuzlanskoj regiji, a ovih su dana saslušavani kao svjedoci optužbe, iznijeli su niz podataka i tvrdnji kojima su direktno osporene sve optužbe koje su Jurišiću stavljene na teret i zbog kojih on već tri mjeseca leži u beogradskom zatvoru.

Rezervisti u kasarni

- Jedan od svjedoka, pukovnik bivše JNA, koji je 14. maja 1992. godine sa svojom jedinicom napustio Tuzlu, direktno je za događaje od 15. maja okrivio komandanta kasarne “Husinska buna” Milana Dubajića, njegovog pretpostavljenog pukovnika Nedeljkovića, kao i Ratka Mladića.

Na pitanje istražnog sudije ko se tih dana nalazio u kasarni “Husinska buna”, ovaj oficir je potvrdio da su to bili rezervisti srpske vojske, te da su se među njima nalazila samo četiri redovna vojnika JNA - kaže naš izvor, iznoseći samo dio navoda sa sasluš anja ovog oficira, čije ime nije želio još uvijek da otkriva.

Naš izvor prenosi također da je spomenuti oficir nakon događaja na Brčanskoj Malti, a zbog izazivanja opće opasnosti, lično podnio krivičnu prijavu protiv Milana Dubajića, nakon čega je protiv njega uslijedila prava odmazda od strane Mladića i Nedeljkovića.

- On je naveo da Dubajić u Beogradu nije procesuiran jer bi to podrazumijevalo direktnu odgovornost i pukovnika Nedeljkovića, a što nije dozvoljavao tadašnji komandant VRS Ratko Mladić, jer je Nedeljković bio njegov prijatelj.

Također nam je potvrdio poznate informacije da su 15. maja 1992. godine na vozila koja su iz kasarne u Tuzli trebala izvesti oružje i municiju ukrcani ljudi za što je direktno optužio Milana Dubajića - tvrdi naš izvor.

Posebnu zabunu izazvale su izjave grupe oficira koji su svjedočili da je 12. maja 1992. godine formirana Vojska RS, te da u BiH više nije bilo JNA.

Zbunjujuće izjave

- Transkripti sa ovih saslušanja pokazat će da je i sam sudija koji je saslušavao oficire bivše JNA ostao zbunjen nakon podataka koje su iznijeli. Posebnu zabunu izazvala je činjenica da se Jurišiću sudi za navodne zločine nad JNA, a JNA pravno tada nije postojala u BiH.

Zaista, bit će interesantno pratiti kako će ova rašomonijada, u koju je upalo srbijansko pravosuđe, nakon svega biti razriješena - navodi “Avazov” izvor.

(A.H. - Avaz)