TUZLARIJE - VIJESTI

13.11.2007.
Tuzlanski pozorišni dani počinju u četvrtak


U povodu "Tuzlanskih pozorišnih dana 2007", četrnaestih po redu, danas je u Narodnom pozorištu održana konferencija za štampu. Milenko Iliktarević, direktor Narodnog pozorišta, rekao je da su predstave, koje će ove godine biti izvedene na Danima, rađene po tekstovima od klasika do savremenih pisaca.Prije nego što je dao riječ novom umjetničkom direktoru, Arminu Ćatiću, Iliktarević je još dodao da je Pozorište ostvarilo saradnju sa pozorištem iz Poljske, a kao rezultat te saradnje, Narodno pozorište Tuzla će gostovati u Poljskoj u maju iduće godine.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta, Armin Čatić, istakao je značaj Tuzlanskih pozorišnih dana, te iznio stav da nema mjesta za lažnu skromnost jer se radi o jednoj od najvećih kulturnih manifestacija u Bosni i Hercegovini. To potvrđuju prethodnih trinaest uspješnih Tuzlanskih pozorišnih dana i učestvovanje svih značajnijih pozorišta i glumačkih imena iz regiona. Gostujući glumci svake godine ističu da dolaze zbog tuzlanske publike. Istovremeno, tuzlansko pozorište je jedno od rijetkih koje gostuje u mnogim gradovima regiona i koje ugošćuje mnoga značajna pozorišna imena bez obzira na grad odakle dolaze, što je u ova poslijeratna vremena prava rijetkost.

Tuzlanske pozorišne dane otvorit će Mirzeta Hadžić-Suljkić, kantonalna ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta, a Dani počinju sa predstavom «Ženidba» Narodnog pozorišta iz Sarajeva, koju je Petar Večak režirao prema tekstu N.V. Gogolja. Važno je napomenuti da su Tuzlanski pozorišni dani podržani od strane federalnog i kantonalnog ministarstva za kulturu, kao i Općine Tuzla.

Ćatić se osvrnuo i na uspješnu premijeru "Zmijskog legla".

- "Zmijsko leglo", Saše Broz, šokantna je predstava koja govori o našoj stvarnosti, društvu u kojem je porodica razorena. Već je dobro prihvaćena kod publike, a 24.11. je ponovo na repertoaru.

Cijene ulaznica su iste kao i za prošlogodišnje Tuzlanske pozorišne dane, i kreću se od 5 do 8 KM. Direktor Narodnog pozorišta Milenko Iliktarević smatra da je bolje imati punu salu nego povisiti cijene za neki iznos, jer je svjestan da neki ljubitelji pozorišta nisu u finansijskoj mogućnosti pratiti sve predstave.

S.M.