TUZLARIJE - VIJESTI

16.11.2007.
Predstavom ˝Ženidba˝ Nardonog pozorišta Sarajevo
Otvoreni Tuzlanski pozorišni dani 2007


Večeras su, pred punom salom otvoreni Tuzlanski pozorišni dani 2007, na vrlo jednostavan način. Direktor pozorišta Milenko Iliktarević zamolio je prisutne da jednim aplauzim pozdrave kulturu, te nakon burnog aplauza proglasio Tuzlanske pozorišne dane 2007. otvorenim.Ubrzo su na pozorišne daske izašli glumci Narodnog pozorišta Sarajevo koji su se predstavom "Ženidba", po tekstu N.V.Gogolja u režiji Petra Večeka predstavili tuzlanskoj publici.

Uz komediju Ženidba, uigranu glumačku ekipu i posebno odličnu glumu Milana Pavlovića i Mirvada Kurića, vrijeme je brzo prolazilo, a iskren smijeh publike bio je siguran pokazatelj da je predstava dobro prihvaćena

Iako je «Ženidba» rađena kao komedija, u tekstu N.V. Gogolja koji je bezvremenski, izvire realizam u kojem se može vidjeti i strah od ženidbe, karakterističan za mnoge muškarce, kao i želju za udajom mladnih djevojaka, koje i nemaju jasnu spoznaju o samoj instituciji braka. Svaki lik prosca u ovoj predstavi je priča za sebe, a svi elementi komedije nestaju onog trenutka kada mladoženja pobjegne, čime se ostvaruje i jedna od noćnih mora djevojaka, a to je scena «ostavljena pred oltarom».

Najteže je ljude nasmijati, glumci Amra Kapidžić, Nisveta Omerbašić, Jasna Diklić, Ermin Sijamija, Miraj Grbić, Milan Pavlović, Vladimir Jokanović, Mirvad Kurić, Adnan Hasković i Marija Omaljeb večeras su uspjeli a Tuzlaci su ih nagradili velikim aplauzom.


Prije početka predstave


S.M.