TUZLARIJE - VIJESTI

16.11.2007.
Neće Centar za liječenje ovisnica o drogama
Peticija mještana Par Sela


U nastavku možete pročitati dijelove teksta Peticije mještana Par Sela u vezi protivljenja izgradnji Centra za odvikavanje od ovisnosti. Peticija je adresirana na Skupštinu TK, Vladu TK, MUP TK, ministarstva, Komesara policije TK, načelnika Općine Tuzla, načelnika PU Tuzla, Islamskoj zajednici i medijima.

«Žitelji MZ Par Selo oštro osuđuju odluku Vlade TK o otvaranju Centra za liječenje ovisnika o drogi u ovom mirnom hrvatskom naseljenom mjestu. Osnivanje takve komune unutar mjesne zajednice koja je i sama sačinjena od velikog broja mladih, rađa opravdanu zabrinutost roditelja i žitelja. Ovisnost o drogi je ozbiljan i zahtjevan problem koji iziskuje isto tako ozbiljna i efikasna rješenja. Svi žitelji podržavaju stvaranje takvog centra, ali centra koji bi bio izdvojen iz središta naseljenog mjesta.

Takođe, objekat namijenjen za izgradnju tog centra dodijeljen je Islamskog zajednici bez ikakve saglasnosti žitelja koji taj objekat mogu kvalitetno koristiti u druge svrhe. Žitelji MZ Par Selo ovim putem jasno i izričito traže ukidanje ove odluke i stvaranja takvog centra na drugoj lokaciji. Ukoliko se ne izađe u susret ovom zahtjevu i nastavi se sa radom na stvaranju centra, svi žitelji MZ Par Selo će uz mirne demonstracije zatvoriti magistralu Tuzla – Sarajevo i ovom činom staviti do znanja nadležnim da ni pod koju cijenu neće dozvoliti otvaranje takvog centra unutar MZ Par Selo.»


Uz peticija sa 511 potpisa, dostavljeno je i pismo mještana Par Sela u kojem između ostalog piše:
«Uz ovo navodimo i to da je spomenuti vojni objekat dodjeljen Islamskoj zajednici od strane Vlade TK na privremeno korištenje. Napominjemo da je većinsko stanovništvo Par Sela hrvatske nacionalnosti, te smatramo da nije u redu da se navedeno objekat dodjeljuje Islamskoj zajednici, a pogotovo bez saglasnosti mještana ovog naselja.»

S.M.