TUZLARIJE - VIJESTI

25.01.2008.
Općinsko vijeće - Komisija za istinu o Tuzli ´92-´95
Saopštenje sa press konferencije


Danas je u zgradi Općine Tuzla održana press konferencija Komisije za istinu o Tuzli ´92-´95 koju je formiralo Općinsko vijeće Tuzla i kojom predsjedava Nada Mladina, predsjedavajuća Općinskog vijeća Tuzla. Sa ove konferencije, na kojoj su prezentirane aktivnosti Komisije prema nadležnim organima u predmetu Ilije Jurišića, izdato je zvanično saopštenje koje u nastavku prenosimo u cijelosti.


Tuzlanski kanton
OPĆINA TUZLA
OPĆINSKO VIJEĆE
Komisija za istinu o Tuzli ´92-´95


Kao što je javnosti poznato, Komisija za istinu o Tuzli ´92-´95 OVT i Općinsko vijeće Tuzla su se u više navrata pismeno obraćali domaćim organima (Predsjedništvu, Vijeću Ministara BiH, resornim Ministarstvima BiH) i međunarodnim institucijama u Bosni i Hercegovini sa molbom da preduzmu propisane mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a u cilju da se utiče na državne organe Republike Srbije, u smislu poštivanja zakona i prestanka kršenja prava i sloboda gospodina Ilije Jurišića, kao i da donesu odluku po molbi Ministarstva pravde BiH za ustupanje krivičnog gonjenja gospodina Ilije Jurišića organima BiH.

Na urgenciju za prijem Komisije kod međunarodnih i domaćih institucija prvi se javio Ured OHR-a, te je delegaciju Komisije za istinu o Tuzli ´92-´95 OVT u toku jučerašnjeg dana, primio gospodin JULIEN BERTHOUD, VISI POLITICKI SAVJETNIK (SENIOR POLICY ADVISOR TO THE PDHR) u prisustvu svojih saradnika MARGRIET PRINS, SENIOR ADVISOR i ANDREJE SPORER, LEGAL OFFICER FOR CRIMINAL MATTERS.

Delegacija u sastavu Nada Mladina, Mirnes Ajanović, Šefik Azabagić i Alija Hebib je upoznala predstavnike OHR-a sa redosljedom svojih aktivnosti te činjenicama, koje ukazuju na kontinuirano kršenje procesnih i drugih prava gospodina Ilije Jurišića, zagarantiranih međunarodnim konvencijama i zakonodavstvom Republike Srbije i to od strane odgovornih u pravosuđu Srbije. Tom prilikom je posebno ukazano, da se prema gospodinu Iliji Jurišiću grubo krši pravo na pravično suđenje iz člana 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koju je ratificirala Republika Srbija.

Delegacija je preporučila Uredu Visokog predstavnika, da kao i u sličnim javnosti poznatim slučajevima, djeluje putem Vijeća za implementaciju mira, kako bi se gospodin Ilija Jurišić izručio Bosni i Hercegovini. Sastanak je po ocjeni Delegacije bio radni, veoma sadržajan, a predstavnici OHR-a pokazali su interes za naše aktivnosti koje OHR prati od početka, te uz neke nove momente izrazili su spremnost na dodatne konsultacije. O poduzetim mjerama i stavovima u vezi s tim obavezali su da ce nas uskoro izvjestiti.

I Ombudsmen Bosne i Hercegovine – Ured u Banja Luci, obavijestio je Komisiju, da je već preduzeo određene korake i uputio zahtjeve nadležnim organima BiH vezano za predmet Jurišić, te će Komisija po pozivu Ombudsmena naredne sedmice posjetiti Ured Ombudsmena BiH u Banja Luci.

PREDSJEDAVAJUĆA
Prof.dr.med.sci.Nada Mladina


Priredio(la): V.K.