TUZLARIJE - VIJESTI

11.01.2006.
Tuzlaci otapaju snjegove Kilimandžara


Načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović, sa svojim saradnicima, primio je članove predsjedništva Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine i planinare Planinarskog društva "Konjuh" Tuzla, Dragana Markelića i Hodžić Adnana, koji se spremaju za osvajanje vrha Afrike, takozvane bijele kape vulkana Kibo, 5.896 metara visokog vrha Kilimandžara.


Prijem kod načelnika


To je najviše opisivan vrh, motivisao je i čuvenog Ernesta Hemingwaya za roman "Snjegovi Kilimandžara". Ekspedicija kreće u subotu u 12 sati iz Tuzle za Beograd, a zatim lete za London gdje će prenoćiti prije leta za Najrobi.


Planinari koji se spremaju za ovaj put su iskusni, već su osvajali mnoge vrhove, od vrhova bivše Jugoslavije do onih evropskih. Osvojivost Kilimandžara je samo 30 % jer je to vrh pun kontrasta, područje u kojem se u isto vrijeme imaju 4 godišnja doba.


Planinari Markelić i Hodžić


U podnožju planine je 40 stepeni a na vrhu minus deset. Zbog razlike u temperaturi od 50 stepeni, u toku penjanja česta je visinka bolest. Naši planinari očekuju da će im trebati 7 dana za ovaj podvig, pet za uspon i dva za silazak. Nadaju se da će laganim tempom i s dosta tečnosti koju će unosti u organizam spriječiti visinsku bolest i tako stići na toliko željeni vrh.

Adnan Hodžić
Dragan Markelić


Ako sve bude prošlo bez problema, na vrh Afrike će zabosti zastavu Bosne i Hercegovine i grada Tuzle. Zastave su dobili od načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića, koji im je poželio sreću .


S.M.