TUZLARIJE - VIJESTI

20.06.2016.
Gradska uprva
Održana komemoracija u povodu smrti prof. Čestmira Mirka Dušeka
Tuzlarije


U organizaciji Grada Tuzla i JU Srednja muzička škola Tuzla, danas je, u Narodnom pozorištu, održana komemoracija u povodu smrti prof. Čestmira Mirka Dušeka, začetnika ozbiljne muzike u Tuzli, osnivača Osnovne i Srednje muzičke skole i istaknutog muzičkog pedagoga.

Profesor Čestmir Mirko Dušek je svojim radom, voljom, a nadasve ljubavlju za umjetnost, posebno za muziku, zaslužan za cjelokupni razvoj bosanskohercegovačke muzičke umjetnosti.

Tuzlarije


Njegov rad i angažiranost prepoznala je i domovina njegovih roditelja. Ministar vanjskih poslova Republike Češke, profesoru Dušeku je, zbog širenja dobrog imena Češke Republike u zemlji i inozemstvu, uručio nagradu „Gratias agit 2009“ na koju je profesor posebno bio ponosan. Današnjem oproštaju od vrsnog umjetnika i velikog čovjeka prisustvovali su i njegovi prijatelji, predstavnici Ambasade Češke Repubike.

O profesoru Čestmiru Mirku Dušeku, o njegovom životu i radu u Bosni i Hercegovini i Tuzli, govorili su njegovi prijatelji, saradnici i kolege, njegovi učenici, njegovi sugrađani i poštovaoci svega što je radio profesor Dušek.

Priredio(la): Gradska uprava