TUZLARIJE - VIJESTI

08.07.2016.
Gradska uprava
Stipendiranje učenika za upis u deficitarna proizvodna zanimanja
Danas je u prostorijama Gradske uprave Tuzla, potpisan „Sporazum o saradnji u predmetu stipendiranja učenika za upis u deficitarna proizvodna zanimanja i izvođenja stručne prakse“. Potpisnici su Grad Tuzla, JU Mješovita srednja škola Tuzla i firma „Intral BH“ d.o.o. Tuzla.

Tuzlarije


Cilj ovog Sporazuma je unapređenje upisne politike i stvaranje kvalificirane radne snage u određenim proizvodnim zanimanjima.

Proaktivnom politikom na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja Grad Tuzla, u saradnji sa poslovnom zajednicom, USAID-GOLD Projekat, javnim ustanovama iz oblasti srednjeg obrazovanja, realizovat će mjeru stipendiranja učenika, za upis u deficitarna zanimanja, iz oblasti obućarske i tekstilne industrije, za koja zanimanja je zainteresirano tržište rada, a u skladu sa ovim Sporazumom stručnu praksu stipendistima pružit će firma „Intral BH“ d.o.o. Tuzla.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ističe da je analizom privrednih subjekata uočen problem nedostatka kvalificirane radne snage u proizvodnim zanimanjima kao što su obućari, krojači, bravari-cjevari i metalostrugari.

„Grad Tuzla je kreirao novu mjeru podrške na stvaranju povoljnog okruženja za razvoj malih i srednih preduzeća i boljeg zapošljavanja, koja se odnosi na stipendiranje učenika školovanih za deficitarna zanimanja, a za koje je tržište rada iskazalo potrebu. U Budžetu grada Tuzla za 2016. godinu, obezbjeđena su sredstva za stipendiranje ukupno 50 učenika, u mjesečnom iznosu od 50KM, tokom deset mjeseci, koliko traje školska godina. Od toga je 25 stipendija za zanimanja obućar i krojač, pri JU Mješovita srednja škola Tuzla, a 25 za zanimanje bravari-cjevari i metalostrugari, pri JU Mašinska srednja škola Tuzla“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Kao jedan od potpisnika i partnera u projektu učestvuje i firma Intral d.o.o., koja je u prethodnom periodu zaposlila preko 280 radnika, putem neformalnog obrazovanja, jer na tržištu nema usko specijalizovanih radnika, a koji su potrebni realnom sektoru.

„Ovako pokrenut proces formalnog obrazovanja je unificirani obrazac i za ostale sredine. Grad Tuzla, na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem, jedan je od prvih i rijetkih koji je prepoznao prilike i potrebe u realnom sektoru, te na ovakav način omogućio stipendiranje učenika koji će se prijaviti u toku upisnog roka. Mi preuzimamo obavezu ustupanja svih sredstava koja će u toku školovanja biti potrebna za obrazovanje učenika prve, druge i treće godine, a koji će obavljati praktičnu nastavu u našoj firmi. To podrazumijeva repromaterijal, topli obrok, usluge mentora profesora i učenika koji će praksu obavljati u našim pogonima“-istakao je direktor Intral d.o.o. Alija Šehović.

Direktorica JU Mješovita srednja škola Tuzla Ikanović Izeta, pojasnila je kako da se zainteresovana djeca upišu u pomenute škole, te pozvala sve zainteresovane da se odazovu na treći upisni rok.

„Naša škola je imala dva upisna roka, u okviru kojih je do sada upisano jedanaest učenika obućara. Raspisan je i treći upisni rok, za 25. august. Mi ovog puta pozivamo sve učenike, koji iz bilo kojih razloga, još uvijek nisu upisani u srednju školu, da to učine 25. augusta, u JU Mješovita srednja škola Tuzla. Mjesta ima za još petnaestak učenika koji će imati stipendiju od strane Grada Tuzla. Ono što karakteriše ovaj upisni rok jeste to da ne postoji prijemni ispit, da su relevantne ocjene osnovne škole, tj završen deveti razred.

Nakon ovog Sporazuma uskoro će biti potpisan i drugi, kojim će se regulisati stipendiranje i stručna praksa za učenike koji će se upisati za zanimanje bravari i metalostrugari pri JU Mašinska srednaj škola.

Priredio(la): Gradska uprava