TUZLARIJE - VIJESTI

10.08.2016.
Održan sastanak Organizacionog odbora manifestacije “Dani Velike Gospe”
U povodu održavanja manifestacije “Dani Velike Gospe” koju organizuje Udruženje “Društvo Breščana”, u saradnji sa Župom Breške, jučer je u Gradskoj upravi Tuzla održan sastanak organizacionog odbora za realizaciju ove manifestacije.

Tuzlarije


Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, gvardijan Franjevačkog samostana “Sv. apostola Petra i Pavla” u Tuzli fra Mario Divković, župnik u Župi Breške fra Marko Antić, te predstavnici PU Tuzla, gradskih službi, javnih komunalnih preduzeća, Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla i JZNU Doma zdravlja sa poliklinikom „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla.

Na sastanku su dogovorene aktivnosti koje je potrebno provesti, kako bi se obezbjedili svi neophodni komunalni, tehnički i bezbjedonosni uslovi za uspješnu realizaciju veoma značajne manifestacije u Tuzli. Svake godine u Dane Velike Gospe, Breške posjeti nekoliko hiljada vjernika. Tokom manifestacije u Breškama se održavaju različiti edukativni, kulturni, sportski i zabavni sadržaji. Na ovaj način domaće stanovništvo i mnogobrojni posjetioci, koji dolaze iz svih dijelova BiH i svijeta, proslavljaju Gospojino. Manifestacija od samog početka ima međunarodni karakter, obzirom da u različitim aktivnostima učestvuju brojni posjetitioci iz inostranstva.

Gvardijan fra Mario Divković i župnik fra Marko Antić zahvalili su gradonačelniku Imamoviću, gradskim službama i komunalnim preduzećima na podršci u organizaciji ovog velikog blagdana, te pozvali sve građane da posjete Međunarodnu smotru folklora, koja će se u okviru „Dana Velike Gospe“ održati u nedjelju 14.8. u 19.00 sati u Breškama, kao i centralnu svečanost u povodu blagdana Velike Gospe, koja se tradicionalno održava 15.8. u Breškama.

Ovogodišnja manifestacija “Dani Velike Gospe”, održava se u sklopu “Ljeta u Tuzli 2016”. Pored podrške Grada Tuzla, manifestaciju su podržali Ministarstvo za civilne poslove BiH i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Grad Tuzla