TUZLARIJE - VIJESTI

13.08.2016.
Imamović obišao gradilišta:
Uskoro izgradnja spomenika Muhamedu Hevaiju Uskufiju u Dobrnji
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u prisustvu Kemala Kurevića, rukovodioca Službe za komunalne poslove, danas je obišao nekoliko lokaliteta, na kojima se izvode građevinski radovi i sanacija ulica.

Tuzlarije


Tuzlarije

Radovi se vrše u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Mramor, gdje je u toku rekonstrukcija ceste Mramor-Stari Mramor, dužine 1.440m, za šta je izdvojeno 345.093, 29KM. Riječ je o projektu koji pored sanacije kolskih i pješačkih površina obuhvata i izgradnju sistema odvođenja oborinskih voda i drenaže.

U toku današnjeg obilaska gradilišta posjetili su i lokaciju gdje će biti izgrađen spomenik Muhamed Hevai Uskufiu, u Dobrnji kod Tuzle, rođenom 1601., autoru Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine. Radi se o bosansko-turskom rječniku koji je ne samo prvi bosanski rječnik ikada napisan, nego uopće prvi rječnik na štokavskom narječju napisan na prostorima Evrope, govori samo po sebi o veličini ovog djela.

Tuzlarije


U tuzlanskom naselju Stupine okončana je izgradnja street workout poligona, te se građani mole za strpljenje, da poštuju znakove i ne koriste sprave dok se beton potpuno ne osuši.

Tuzlarije

Priredio(la): Gradska uprava