TUZLARIJE - VIJESTI

17.09.2016.
Upriličen cjelovečernji koncert pod nazivom ”Veče sevdaha voljenom gradu˝
U organizaciji udruženja ”Sevdalije” Tuzla, večeras je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, pod pokroviteljstvom Grada Tuzla, upriličen cjelovečernji koncert pod nazivom ”Veče sevdaha voljenom gradu”.

Tuzlarije


Koncertu je prisustvovao i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je u svom obraćanju rekao da baviti se sevdahom znači čuvati kulturne vrijednosti Bosne i Hercegovine.

“Moramo čuvati naše kulturne vrijednosti BiH, kao što je sevdah. To je veliki potencijal. Mi moramo nositi tu baklju da se ta vatra ne ugasi. I kad je u pitanju korijen bh državnosti i kad je u pitanju kultura i znanje ovih prostora. Riječ je o čuvanju kulture dok se mi bavimo sevdahom. Ne samo izvođenjem te muzike nego i stvaranjem nove muzike koja je inspirirana sevdahom i pisanjem sevdaha. To je kulturno naslijeđe, zapravo najveći faktor razvoja. Korištenjem kulturnog razvoja, kao faktora razvoja, je korištenje ljudi kao faktora razvoja da napredujemo kao društvo, kao država, kao cjelina i kao naš voljeni grad, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

TuzlarijeNa ovom koncertu osim članova Udruženja nastupili su i još neki istaknuti bosanskohercegovački interpretatori sevdalinke. Članovi Udruženja i svi drugi gosti i posjetioci imali su priliku provesti ugodno veče uživajući u kvalitetnim interpretacijama nekih od najboljih izvođača sevdalinke i lijepe narodne pjesme iz cijele BiH.

Priredio(la): Gradska uprava