TUZLARIJE - VIJESTI

19.09.2016.
Prekogranična saradnja za dobrobit svih građana Osijeka, Sombora i Tuzle
Tuzlarije


Jučer je u posjeti Tuzli boravila Biljana Borzan zastupnica u Evropskom parlamentu ispred Republike Hrvatske, te delegacije gradova Osijek i Sombor. U pratnji domaćina gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, gosti su obišli grad i kompleks Panonskih jezera, te razgovarali o dosadašnjoj i budućoj saradnji.

Tuzlarije


Prema riječima zastupnice u Evropskom parlamentu Biljane Borzan, Tuzla je grad koji živi vrijednosti kakve su pozitivan primjer u cijeloj Evropi, u vrijeme kada preovladavaju totalitarna razmišljanja i netolerancija. Govoreći o Evropskom parlamentu, kazala je kako naša zemlja ima velike prijatelje u predstavnicima Republike Hrvatske u ovom tijelu, a da se Vlada Hrvatske još od predsjedavanja Zorana Milanovića trudi, da BiH ima lakši put ka Evropskoj uniji, nego što je to bio slučaj sa našim susjedima.

Tuzlarije


Denis Ambreuš zamjenik gradonačelnika Osijeka, sa kojim Tuzla ima bratske veze je istakao, da ovaj slavonski grad koristi velika sredstva iz fondova Evropske unije i ta iskustva treba iskoristiti, što je i jedan od glavnih ciljeva posjete Tuzli.

Vladislav Živanović iz Gradskog vijeća Sombor je drugi put u našem gradu nakon 2002.godine, i kazao je da Tuzla može samo biti dobar primjer svima, pohvalivši razvoj infrastrukture od njegovog posljednjeg boravka.

Tuzlarije


Gradonačelnik Jasmin Imamović je istakao kako mu je drago da gostima ima šta pokazati i čime se građani Tuzle mogu ponositi. Posebno je važna promocija grada iz ovih susjednih zemalja, odakle na Panonska jezera svake godine stiže sve veći broj turista. Prekogranična saradnja za Tuzlu je jako važna, kao i dobro partnerstvo sa Hrvatskom i bratskim gradom Osijekom, koji su dio Evropske unije.

Zajednička ocjena je da je ovaj susret bio od koristi svim učesnicima, i da će u narednom periodu saradnja biti samo jača i kvalitetnija, za dobrobit svih građana Osijeka, Sombora i Tuzle.

Priredio(la): Grad Tuzla