TUZLARIJE - VIJESTI

17.08.2016.
Uspostavljen ˝zeleni val˝ na Sjevernoj saobraćajnici

Građani, odnosno vozači, vjerovatno su primijetili da je na Sjevernoj saobraćajnici uspostavljen "zeleni val". Na danas održanom Kolegiju gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića i zvanično je potvrđeno da je "zeleni val" uspostavljen. Više od mjesec dana su radili na otklanjanju nedostataka u toku rada što je konačno dovedeno na optimalan nivo.

Tuzlarije
Projekat obrazložio Nedim Naimkadić, Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica


Projekat "Nabavka i ugradnja semaforske opreme za zeleni val na Sjevernoj saobraćajnici" obuhvata zamjenu 12 semaforskih uređaja sa zamjenom oštećenih kablova na raskrsnicama i izradom novih signalnih planova, odnosno uspostavi novog režima saobraćaja na raskrsnicama. Na predmetnim raskrsnicama izgrađeni su novi signalni planovi od 80 i 90 sekundi, koji omogućavaju koordinaciju rada semaforskih uređaja, odnosno "zeleni val" na u tri saobraćajne zone.

U pitanju su zone:

Slavinovići- Bećarevac- Brčanska Malta – Mala pijaca – Pošta – Crveni 7 – Tenis

Sjenjak – Brčanska Malta - Crveni neboder

Dom zdravlja - Slatina – Irac

Signalni planovi, odnosno dužina intervala istih ovisi o saobraćaju na raskrsnicama, a vodilo se računa da svi učesnici u saobraćaju na odgovarajući način dijele prometnu površinu pod istim uslovom.

Gledalo se da se izbjegne problem čekanja pješaka na ostrvu između saobraćajnih traka. Novi signalni planovi omogućavaju pješacima da raskrsnicu pređu u jednom ciklusu.

Do sada je ukupno zamijenjeno 11 semaforskih uređaja, a semafori na raskrsnici "Tenis" će biti zamijenjeni do kraja tekućeg mjeseca jer je bilo neophodno izvesti građevinske radove na izgradnji kablovske instalacije.

U narednoj godini će biti realizovno sređivanje stanja na raskrsnicama Solana, Livnica i Paša Bunar.

S.M.