TUZLARIJE - VIJESTI

17.08.2016.
Namjerni kvarovi na javnoj rasvjeti
Početkom augusta u nekoliko tuzlanskih naselja urađeni su namjerni kvarovi kako bi ti dijelovi grada ostali bez ulične rasvjete. Iz Gradske uprave kažu da to mogu raditi osobe koje znaju gdje se šta nalazi i kako se stavlja van funkcije. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović istakao je da je riječ o krivičnom djelu, te da će protiv počinilaca biti podnesena krivična prijava.

Tuzlarije


- Riječ je o atacima na javnu imovinu, o teškim krivičnim djelima. Članom 293. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, predviđena je novčana kazna ili zatvorska kazna u trajanju do jedne godine. Izloženi smo atacima kojih nismo imali proteklih godina, kao ni u ranijim predizbornim kampanjama.

Konkretno, 02.08. lokacija Tetima je isključena, 05.08. Gornja Obodnica – Cerik, 11.08. od Aljine kafane do Doma zdravlja. Razbijen prozor na ormariću, sklopka isključena, te u Slavinovićima od mosta u Slavinovićima, preko šetališta do Dramara. Mora se svaki stub pregledati da se vidi gdje je otpojeno. Ovo je atak na imovinu svih građana Tuzle. Moj tim i ja ćemo sastaviti krivičnu prijavu protiv počinilaca koji napadaju grad
, rekao je gradonačelnik Imamović.

Tuzlarije
Armela Efendić, Služba za komunalne poslove


O problemima s kojima se susreću govorila je i Armela Efendić iz Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica.

- Kvarovi se često dešavaju, a ono što je neobično je da imamo od stručnih lica namjerne intervencije na terenu. Na Tetimi je ukradan uklopni stat koji je minimalne vrijednosti i ne može se koristiti u druge svrhe, radi se o radovima na visini oko 7 metara. U Gornjoj Obodnici je obijen ormarić, sklopka otpojena, u Gradskoj ulici su razbili prozor i sklopka je stavljena na "nulu" te nije bilo par dana rasvjete. U Slavinovićima su napravljeni kratki spojevi. To se dešavalo dva tri puta, otklanjanje je teško jer se mora otvoriti svaki stub da se nađe gdje je kvar, a tokom kojih su dijelovi grada u mraku, pojasnila je gospođa Efendić.

Gradonačelnik Tuzle pozvao je građane da prijavljuju kada šta primijete.

-Komunalna služba će umjesto svakog drugog dana, od sada svake večeri obilaziti cijelo područje Grada Tuzla i provjeravati rad ulične rasvjete.
-Pozivaju se pripadnici MUP-a TK da posebnu pažnju obrate na zaštitu ovih objekata, sa ciljem spriječavanja vršenja opisanih krivičnih djela ali i sa sa ciljem hvatanja počinilaca ovih podmuklih krivičnih djela
-Pozivaju se građani da svaku promjenu na javnoj rasvjeti prijave Centru za obavještavanje Civilne zaštite, na broj 121. -Pozivaju se građani, Savjeti mjesnih zajednica i preduzeća, da mobitelom fotografišu ili prikupe bilo kakav dokaz protiv onih koji ugrožavaju javnu imovinu koja je u funkciji svih nas.S.M.