TUZLARIJE - VIJESTI

06.09.2016.
Održan Kolegij gradonačelnika
U planu je izgradnja 210 socijalnih stanova
Na sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle danas je utvrđen Lokalni akcioni plan - Socijalna inkluzija raseljenih lica i povratnika u Tuzlu, te proslijeđen na usvajanje Gradskom vijeću Tuzla. Plan je prezentirala pomoćnica načelnika Admira Atić Tupković.

Tuzlarije


Grad Tuzla uključen je u dva značajna državna projekta "Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenje (CEB II) i Državni program stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog fonda, kojima će se riješiti stambena pitanja velikog broja raseljenih lica. U Tuzli trenutno živi 3.596 osoba sa statusom raseljenog lica kojima se na ovaj način pokušava pomoći.

U Tuzli je već izgrađeno 26 socijalnih stanova u kojima su korisici smješteni. Zgrada u Ši Selu ima i prostorije za mjesnu zajednicu kao i ambulantu. Usvajanjem ove Strategije stiče se uslov za dobijanje sredstava za izgradnju još 210 stanova koji će biti korišteni po sistemu neprofitnog stambenog stanovanja.

Ukupna vrijednost  izgradnje svih 210 stambenih jedinica je oko 18 miliona KM, od čega su 12 miliona donatorska sredstva (EU, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica). Sufinansiranje Grada Tuzla se procjenjuje na oko šest miliona KM, a uglavnom se odnosi na zemljište, komunalnu infrastrukturu i obezbjeđenje urbanističko-tehničke dokumentacije. Predviđene lokacije su Miladije i Solina.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović istakao je lidersku poziciju Tuzle u ovoj oblasti.



Danas je razmatrana i Informacija o realizaciji projekata iz oblasti komunalne infrastrukture, u toku građevinske sezone 2016. godine.

Pomoćnik načelnika Kemal Kurević kazao je da je u toku prošle godine izgrađeno ukupno 48 putnih pravaca iako je u prošloj godini potrošebo skoro 9 miliona na sanaciju posljedica prirodne nesreće. Ove godine ulaže se 17, 5 miliona KM u razne komunalne projekte. Neki se tiču cesta, neki se širenja vodovodne mreže tamo gdje vodovodne mreže nikad nije bilo. Uz ove ceste mijenja se kompletna vodovodna mrežu, te infrastrukturu za oborinske i kanalizacione vode.

Na Kolegiju je bilo riječi i o dugoročnom snadbijevanju Tuzle vodom do 2035. godine. Za sjednici Gradskog vijeća pripremljen je i tabelarni prikaz urađenih projekata komunalne infrastrukture.


Lokacija u Miladijama

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Lokacija u Solini

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.M.