TUZLARIJE - VIJESTI

29.11.2016.
Kolegij gradonačelnika Imamovića
Ravnomjeran razvoj grada, niže cijene zakupa javnih površina
Drzak i bezobrazan spin, prema mišljenju gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamamovića su neargumentovana konstantna zavaravanja javnosti da se ne ulaže ništa u prigradske mjesne zajednice.
Tuzlarije


Na prvom Kolegiju gradonačelnika Tuzle nakon Izbora 2016. godine, u prilog činjenici da se ulaže i radi u svim mjesnim zajednicama članovi Kolegija i javnost obavješteni su o svim projektima komunalne infrastrukture koji su realizovani nakon 1.10. 2016. godine.

Projekti su rađeni u Lipnici, Šićkom, Husinu, Jahićima, Donjim i Gornjim Dolovima i drugim naseljima o čemu će detaljno biti obavješteni vijećnici Gradskog vijeća Tuzla. Osim lokacija, navedena je i vrsta radova i cijena.


-Prema ovoj informaciji se vidi da je više ulagano u prigradske nego u gradske mjesne zajednice. Naš cilj je da dostignemo 95% realizacije projekata komunalne infrastrukture, prije svega kada su u pitanju, ceste, voda, rasvjeta u prigradskim mjesnim zajednicama. Velika prirodna nesreća u 2014. godini nas je omela u realizaciji tog cilja, ali prema ovim informacijama se vidi da ćemo mi taj cilj realizirati vrlo brzo. Ovo je bila godina komunalne gradnje jer govorimo o već dovršenim projektima, u vrijednosti od 8, 7 miliona KM i projektima koji su u toku, u iznosu od 6, 2 miliona. Ako uporedite onako pompezno otvorenje onog torotara u Sarajevu, čija je vrijednost 360 hiljada KM, i vidite 15 miliona KM uloženih u komunalnu infrastrukturu krajem ove i početkom iduće godine o kojima mi govorimo, onda je razlika u pristupu očigledna i jasna. Morat ćemo i mi obilježiti i ovih 8, 7 miliona KM uloženih u završene projekte, kao i narednih 6, 2 miliona KM koji će vrlo brzo biti implementirani u objekte komunalne infrastrukture, čija je realizacija u toku“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.


Na današnjem Kolegiju utvrđena je i Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za zakup poljoprivrednog zemljišta, nakon provedenog trećeg javnog poziva.

Riječ je o zainteresovanim za ratarsku proizvodnju, a zemljište se daje u zakup na pet godina. Ukupno 18 korisnika će imati na raspolaganju parcele koje zauzimaju prostor od oko 33 hektara od čega je 29 ha obradivo i 4, 6 ha neobradovog zemljišta.

Odluka o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup gradskih poslovnih zona, također je danas utvrđena i proslijeđena Vijeću na usvajanje.
Predmet javnog oglasa je davanje u zakup poslovnih prostorija u ulici Kazandžijska 3 (15, 50m2), Albina Herljevića 21 (9, 60 m2), XVIII hrvatske brigade 5-7 (183, 02 m2), Prekinute mladosti 20 (53, 81 m2), dok će za prostor u ulici Gradska 1 biti raspisan poseban javni oglas, sa specifičnim uslovima, a riječ je o prostor “Aljine kafane”. Gradonačelnik Imamović naglasio je da ime, koje je karakteristično za Tuzlu "Aljina kafana", treba zadržati, te je dalje naložio da se uz ponudu raznih kafa, obavezno služi i bosanska kafa, uz ostala bezalkoholna pića dodati, sokove od zove i ruže, zatim bozu i salep a u ponudi kolača da bude baklava, ružica, hurmašica i ostalo što je karakteristično za naš kraj, čime bi se obogatila ponuda u gradu.Na kraju Kolegija razmatrana je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o visini naknada po komunalnom redu. Riječ je o zauzimanju javnih površina za razne reklame i obavještenja u komercijalne i nekomercijalne svrhe. Korekcija se odnosi na mogućnost utvrđivanja cijene ako neko želi za period manji od mjesec dana a ne kao što je do sada bilo, da bez obzira na željenu dužinu reklamiranja, zainteresovani plaćaju najmanje za mjesec dana. Planirano je i smanjene cijena za sve oglase koji nemaju komercijalni karakter.

S.M.