TUZLARIJE - VIJESTI

30.12.2016.
Održan Kolegij gradonačelnika
Tuzla srušila 25 godina star rekord u otvaranju novih radnih mjesta
Tuzlarije


U prostorijama Gradske uprave Tuzla danas je održana 4. sjednica Kolegija gradonačelnika Grada Tuzle, tokom koje su, prema ranije utvrđenom dnevnom redu, razmatrane tri tačke dnevnog reda.

Tuzlarije


- Danas smo imali Informaciju o realizovanim mjerama i aktivnostima u toku 2016. godine na stvaranju uslova za novo zapošljavanje i zadržavanje postojećih radnih mjesta, sa osnovama plana za 2017. godinu. Prvo želim da obradujem sugrađane, našim ekonomskim pokazateljima. Aktivnim pristupom i mjerama direktne i indirektne podrške u nadležnosti Grada Tuzla, realizovanim u 2016. godini, oboren je dvadesetpetogodišnji rekord u otvaranju novih radnih mjesta. Do 01.12.2016. godine otvoreno je 1.100 novih radnih mjesta na području grada (u oblasti građevinarstva, trgovine, hotelijerstva, proizvodnje namještaja, sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija). Poslije ćemo imati podatke i za decembar.

Bruto domaći proizvod u Tuzli je među jačima u BiH a ubjedljivo najjači u TK, i iznosi oko 1, 2 milijarde KM. Po glavi stanovnika skoro 8.911 KM, što je 43% više od prosjeka u FBiH.

Indeks razvoja u gradu Tuzla je 129, 7 i najveći je u odnosu na sve općine Tuzlanskog kantona i veći je od prosjeka Tuzlanskog kantona, koji iznosi 99, 8 poena.

Stopa zaposlenosti u Tuzli je 61, 5%, i veća je od svih drugih općina na području TK, veća i od prosjeka u TK (46, 2%). Posebno ohrabruje činjenica da je stopa zaposlenosti već nekoliko godina u porastu.

Broj privrednih subjekata na 1.000 stanovnika u Tuzli je 68, 6; i veći je od svih drugih općina na TK i od prosjeka od 51, 2 preduzeća na TK. U odnosu na 2010. godinu, do 2014. godine je otvoreno novih 900 privrednih subjekata, što je najveći porast od, 11, 2%, u odnosu na prosjek TK i Federacije BiH. Ostvaren je konstantan trend osnivanja novih privrednih subjekata na području grada Tuzla, u zadnje četiri godine.

Najviše poreskih prihoda ostvaruje Grad Tuzla na nivou Tuzlanskog kantona, sa oko 18 miliona KM godišnje, odnosno 45% svih poreskih prihoda Tuzlanskog kantona.

Prosječna neto plaća je najveća u Gradu Tuzla i s iznosom od 865 KM, veća je za 18% u odnosu na prosječnu neto plaću na području Tuzlanskog kantona, koja iznosi 733 KM.

U Tuzli je sjedište najuspješnijeg privrednog subjekta u BiH, kompanije Bingo, koja upošljava preko 7.000 radnika na prostoru cijele BiH, koja je svoju djelatnost proširila i na proizvodnju, uglavnom prehrambenih proizvoda, kojom je vezana za oko 10.000 kooperanata širom BiH, koji su na taj način indirektno zaposleni.

Imamo pozitivan zamah, i u 2017. godini glavna tema, ne samo jedne službe, nego svih službi, biti će kontinuiran rad na povećanju broja zaposlenih u Tuzli. Predali smo Vladi FBiH i Vladi TK mnoge zakonske inicijative za poticanje razvoja. Kreirat ćemo nove poslovne zone i tu ćemo davati olakšice za one firme koje će se baviti proizvodnjom. Najviše radnih sati u narednoj godini provest ćemo na stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mjesta. Za 2, 5 puta, povećavamo iznos u Budžetu, namijenjen za poticaj u zapošljavanju. Reorganizirat ćemo i prilagoditi administraciju, kako bi imali intenzivan kontakt sa poslodavcima, da otklonimo sve prepreke, kako bi oni što brže i lakše zapošljavali građane
, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Prisutnima su prezentirane i Informacija o projektima komunalne infrastrukture realizovanim u 2016. godini i projektima koji će biti završeni u 2017. godini.

- Imali smo i dobre rezultate u komunalnoj gradnji, u vrijednosti blizu 17 miliona KM započetih projekata, jedan dio je realizovan i započet, a ostatak se nastavlja u narednoj godini, što znači da će u 2017. godini biti intenzivna komunalna gradnja. Nastavljamo sa tempom stvaranja uvjeta, ovaj puta razmišljamo i o svakoj vrsti javnog i privatnog partnerstva, kada su u pitanju veliki objekti, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Tuzlarije


U toku sjednice prezentirana je i Informacija o raspisanom javnom oglasu za prodaju nekretnina u vlasništvu Grada Tuzla radi izgradnje kolektivnog stambeno – poslovnog objekta na lokaciji Sjenjak "S 1". koji je objavljen 29.12.2016. godine te upriličena 3D prezentacija "Lokacija Sjenjak u Tuzli".