TUZLARIJE - VIJESTI

25.06.2016.
U nedjelju manifestacija za djecu ˝Za svijet bez torture˝
Ove godine, u okviru manifestacije čiji je pokrovitelj i Grad Tuzla, Vive Žene su od 18. do 26. juna organizirale niz aktivnosti kojima su poslale poruku tolerancije i mira, te pokazale da su ples, muzika, umjetnost, sloboda izražavanja načini borbe protiv torture.

Tuzlarije


Manifestacija Za svijet bez torture! Započela je u subotu 18. juna na platou kod spomenika Ismeta i Meše kada je Romano Kuduzović tuzlanski umjetnik u 3D-tehnici oslikao planetu zemlju sa zelenim listom koji izranja iz raspuknute planete zemlje i predstavlja život koji je simbol života nakon torture.

Građani Tuzle imali su priliku da se upoznaju sa simbolom podrške žrtvama torture i značajem ovog datuma.

Organizovana je i promocija zbornika – Rehabilitacija žrtava torture, podjela promotivnog materijala, zatim likovna radionica za djecu, a u subotu 25. juna u 18:00 sati u BKC – u Tuzla, Pozorište mladih izvest će predstavu „Ljepotica i i zvijer“.

Program nedjelja, 26. juni u 18:00 – šetalište Slana Banja
Sadnja drveta za žrtve torture
Obraćanja: Jasna Zečević (predsjednica Vive Žene) i gradonačelnik Jasmin Imamović
Balsika
Pozorište mladih
Tuzlanske mažoretkinje
Plesni klub Sandoval
Hor – OŠ Sjenjak
Crtanje za djecu i Švare
Izložba radova sa likovne radionice
Međunarodni dan podrške žrtvama torture U.G. Vive Žene Tuzla obilježavaju u partnerstvu sa U.G. Medica Zenica, zatim Fondacijom Udružene žene Banja Luka i Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka u okviru projekta: „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“ koji finansira Evropska unije.