TUZLARIJE - VIJESTI

22.07.2016.
Prijem za dobitnicu trofeja ˝fair-play˝ Maru Lakić Brčaninović
Jedan od ciljeva mlade ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine (U-20) na Evropskom prvenstvu bio je ostanak u A diviziji.

Tuzlarije


Bile su zadovoljne i što su to ostvarile, a onda je selektorki naše repezentacije Mari Lakić Brčaninović dodijeljen trofej za fair-play igru naših djevojaka. Treće veliko priznanje na istom prvenstvu dobila je Melisa Brčaninović koja je u susretu za 11. mjesto protiv Švedske (80:61), ubacila 40 poena što je, kako je objavljeno, "jedno od najblistavijih ostvarenja u cijeloj istoriji U-20 evropskih prvenstava". Ime mlade Tuzlanke, inače kćerke Mare Lakić Brčaninović, upisano je na službenoj stranici FIBA-e.

Vijesti o uspjehu Tuzlanki bile su više nego dovoljan razlog za prijem kod gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića koji je selektorki Mari Lakić Brčaninović uputio mnogo lijepih riječi, te obećao maksimalnu podršku u daljem radu.

- Ovo je još jedna lijepa vijest za Tuzlu. Mlada ženska košarkaška reprezentacija BiH (U-20), čija je selektorka Mara Lakić-Brčaninović, zadržala je mjesto u A diviziji. Najbolja igračica reprezentacije je Melisa Brčaninović, iz Tuzle, kćerka Mare Lakić-Brčaninović. Mara Lakić – Brčaninović kao trener i selektor dobila je nagradu za za fair-play, u dramatičnom vođenju reprezentacije. Sa ciljem da se dokažeš, zajedno sa timom, da niste slučajno ušli u A diviziju, sa ciljem da se opstane u A diviziji, da se obezbijedi poštovanje za BiH, ponašate se gospodski, ponašate se fer i svi drugi vam daju priznanje za fair-play. To može samo neko ko je ranije okačio medalju prvakinje Europe u košarci i ko je dobar i plemenit čovjek. Imamo razloga biti ponosni na naše Tuzlanke, na veliki uspjeh tuzlanske košarke, ženske i muške. Pogotovo sada, kada svi subjekti, koji odlučuju o tome gdje će se odlučujuća utakmica muške bh reprezentacije odigrati, smatraju da je najbolje tu utakmicu održati u Tuzli. Da je tu najsigurnije, da je tu najbolja publika, jer Tuzla je čuvar bića BiH. Jeste Tuzla grad sporta i grad košarke. Mi ćemo, s obzirom da je SKPC Mejdan u vlasništvu svih građana, pružiti veću podršku ženskoj košarci, a maksimalnu podršku bh reprezentaciji, te biti dobri domaćini u utakmici protiv Rusije, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Nekadašnja košarkašica, a sada selektorka, Mara Lakić Brčaninović, imala je želju da se dio priprema i bar jedna utakmica reprezentacije igra u Tuzli, te je dobila podršku od Gradske uprave. "Svi mi nešto tražimo i očekujemo ali treba biti i realan i razumjeti situaciju" između ostalog je rekla selektorka Lakić Brčaninović zahvaljujući se gradonačelniku za podršku.

Tuzlarije


- Zahvalila bih se se igračicama, medijima te gradonačelniku Jasminu Imamoviću, koji nam oduvijek pruža podršku. Moja želja je bila da se dio priprema reprezentacije održi u Tuzli, što je gradonačelnik prepoznao i sretna sam zbog rezultata koji smo napravili i donijeli u našu državu i našu Tuzlu, sportski grad. Ovo je veliki rezultat za žensku košarku u BiH. Naša selekcija je zadržala mjesto u A diviziji čime je ostvarila zacrtani cilj. Moja nagrada koju sam dobila po kriterijima FIBA-e, predstavlja veliko zadovoljstvo, koje nisam očekivala niti sam razmišljala o tome. Ali kada ostvarite ovaj rezultat i to priznanje dobijete od FIBA-e, uđete u istoriju FIBA-e kao trener, a ne samo kao igrač, onda osjetite veliko zadovoljstvo. Presretna sam što su ovi rezultati dio Tuzle. Posebno mi je drago i zahvaljujem se što gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, Gradska uprava i novinari to prepoznaju i pružaju nam podršku, izjavila je Mara Lakić-Brčaninović.

Prijem je protekao u ugodnoj atmosferi, evociranju uspomena iz vremena kada je Tuzla bila prepoznatljiva po košarci, a građani Tuzle punili Mejdan uživajući u dobroj igri, kako ženske tako i muške košarke.

S.M.