TUZLARIJE - VIJESTI

27.07.2016.
Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzle
Imamović: Antifašizam je civilizacijska tekovina
Tuzlarije


Tuzlanske vlasti pridale su veliki značaj obilježavanju 27. jula, Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine. Jučerašnji i današnji dan protekli su u obilježavanju ovog značajnog datuma i isticanju važnosti borbe protiv fašizma. Svjedoci smo da je fašizam u raznim oblicima stalno prisutan i predstavlja opasnost za sve koji žele život u miru, te cijene suživot sa drugim narodima.

U povodu punih 75 godina od Ustanka održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla. Posebno je istaknuta uloga Tuzle koja kroz dugi niz postaje prepoznatljiva u borbi protiv fašista i njihovih ideja.

Tuzlarije


Nakon priprema za dizanje oružanog ustanka naroda Bosne i Hercegovine, 27. jula 1941. godine sa Pločnika iznad Tuzle, u koloni Oblasnog vojnog štaba bili su Tuzlaci koji su svojim odlaskom u rat doprinijeli oslobađanju zemlje od najvećeg zla čovječanstva. Istaknuti tuzlanski aktivisti NOP-a i njihovi saradnici dali su veliki doprinos u pripremi ustanka u BiH i tuzlanskoj oblasti, ali i u nadolazećim događajima u četvorogodišnjem ratu. Poginulo je 889 tuzlanskih boraca.

- 75 godina je veliki jubilej. Tuzla je od 1990. godine jedini grad koji je ostao istrajan u njegovanju antifašizma. Ove godine pokrovitelj svega je gradska vlast, koja podržava rad našeg Udruženja. Po meni je 27. jul najznačajniji datum u historiji Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost. Od toga i počinje sve na uspostavljanju i jačanju državnosti od AVNOJ-a i ZAVNOBIH-a, to su datumi koji se ne smiju zaboraviti. Naročito mladima treba stalno ponavljati jer fašizam je vječita crna ideologija. Mi nećemo dozvoliti da nam iko ovdje naruši naš antifašizam, kazao je predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Grada Tuzla, Muhamed Čaušević.

Tuzlarije


Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović govorio je o organizovanju otpora kao i važnosti njegovanja antifašističkih ideja.

- Jedini način za istinsku reintegraciju Bosne i Hercegove je antifašizam. Čestitam građanima 27. juli, Dan ustanka svih naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u borbi protiv fašizma. Bosna i Hercegovina je u antifašističkog borbi ZAVNOBIH-om i AVNOJ-em ponovo rođena. Zatim je nakon pola stoljeće života u bratstvu i jedinstvu došlo do raspada Jugoslavije, najmanje greškom naroda Bosne i Hercegovine ali nakon referenduma u martu 1992. godine, velike sile, i to zajedno i Amerika i Rusija, priznale su Bosnu i Hercegovinu u avnojevskim granicama, da nije tako bilo ne bi bila priznata. Antifašizam je civilizacijska tekovina. Čitava Planeta se određuje prema tome. Ko god ignoriše našu antifašističku tradiciju, udara na Tita i ZAVNOBiH, ruši Bosnu i Hrcegovinu. Ko potencira negativce, a pokušava zanemariti heroje antifašističkog rata, opet ruši Bosnu i Hercegovinu. Jedini mogući put je put antifašizma i bratstva i jedinstva.

Tuzlarije


Na početku sjednice intonirana je državna himna, minutim šutnje, molitvom i proučenom fatihom odato je poštovanje onima koji su u minulim ratovima poginuli, a program su upotpunili i tuzlanski umjetnici.

S.M.