TUZLARIJE - VIJESTI

03.08.2016.
Imamović: Dodik je još jednom najdublje povrijedio građane Tuzle
Tuzlarije


U povodu još jedne skandalozne i drske izjave Milorada Dodika vezane za zločin na tuzlanskoj Kapiji, danas je u prostorijama Gradske Uprave održana press konferencija na kojoj se predstavnicima medija obratio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, te predsjednik Udruženja "25. maj 95. - Kapija".

- Milorad Dodik je uporan u provokacijama najgore vrste. Nikom normalnom nije jasno zašto uporno negira genocid u Srebrenici, ratne zločine na Kapiji u Tuzli i na Markalama u Sarajevu. O tome su Haški tribunal i pravosuđe BiH kazali sve.
Pravosnažno nisu osuđeni narodi nego ratni zločinci koji, kao i svi zločinci svijeta, imaju konkretno ime i prezime. Za zločin na Kapiji pravosnažno je osuđen Novak Đukić, za saučesnicima se još uvijek traga. Kad god dođe u krizu, a naročito pred izbore, Milorad Dodik javnosti servira svoje izmišljotine kako bi građane Federacije BiH što dublje povrijedio, izazvao opravdane reakcije, te da bi nakon toga kod građana Republike Srpske prouzrokovao potrebu da ga štite pa da mu na izborima podare svoj glas.
Negiranje pravosnažno dokazanog genocida i ratnog zločina opasan je pokušaj prekrajanja istine u neistinu, što pogoduje stvaranju uslova da se takav zločin u budućnosti ponovi. Nama je želja da se zločin na Kapiji više nikada i nikome ne dogodi. Ovakvim načinom Dodik podgrijava konflikte i zaustavlja proces pomirenja i razvoj Bosne i Hercegovine kao uslov za bolji život svih njenih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost
, kazao je između ostalog gradonačelnik Tuzle Imamović

Svoje ogorčenje najnovijom izjavom Milorada Dodika izrazio je i predsjednik Udruženja "25. maj 95. - Kapija" Edin Hurić koji je naglasio da se svake godine negiranjem zločina na monstruozan i grub način nanosi velika bol roditeljima koji žele da se poštuje istina, te uputio Miloradu Dodiku poruku da prestane blatiti uspomenu na Kapiju i vrijeđati građane Tuzle i BiH.S.M.