TUZLARIJE - VIJESTI

22.08.2016.
Počinje Kaleidoskop
Imamović: Ovo su branioci Tuzle od kiča
Radioice, izložbe, zabave, projekcije i brojni koncerti

Tuzlarije


Od 23. do 28. augusta 2016. godine, bit će održan 8. Međunarodni festival umjetnosti mladih "Kaleidoskop".

Tuzlarije


Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je pozdravio brojne organizatore i učesnike festivala, rekavši da su oni najurbaniji dio Tuzle, branioci Tuzle od kiča, te naglasio da su ulazi za sve sadržaje besplatni. - Cilj festivala je da umjetnost bude dostupna svima, zbog čega je ulaz na sve događaje besplatan, te da su učesnici Festivala umjetnosti mladih “Kaleidoskop” branioci urbane kulture grada od kiča. Festival ima značajne efekte u povećanju broja posjeta turista u Tuzli, što doprinosi sjajnim rezultatima u kulturnom turizmu. Važnu ulogu u dosadašnjim izdanjima festivala imali su volonteri, koji su se i ove godine uključili u njegovu realizaciju i organizaciju, kazao je Imamović.
Festival će 23.08. u 21:00, biti otvoren izložbom radova ”Salome”, autorice Azre Štilić. Riječ je o akrilima velikog formata i prostornim instalacijama koje će biti izložene u Ateljeu „Ismet Mujezinović“. Likovni umjetnik iz Sarajeva Dženan Hadžihasanović na zidu u Gradskom parku oslikat će svoj aktuelni rad – “Bosanski ćilim”, te zajedno sa još 20 mladih ljudi oslikati i stepenice koje vode od naselja Bulevar do bolnice Gradina, čime će ovaj pješački prilaz bolnici učiniti veselijim i time iskazati svoju kreativnost i angažiranost.
Unikatne i interesantne rukotvorine, koje su dio programa pod nazivom “Kaleidoskop Art”, već nekoliko dana privlače interesovanje velikog broja građana i posjetilaca Tuzle.

Tuzlarije


Organizatori su pripremili bogat program, biće tu raznih sadržaja. Najavljene su i radionice gitare sa Murisom Varajićem, predstava "Helem Nejse - Sarajevski dani terorizma", radionica i zabava koju organizuje "Tuzlanska Amika" u saradnji sa prijateljima iz Italije, a kada su u pitanju koncerti u parku kod bivše Muzičke škole nastupaju Untold, Mefistofeles, Edo Maajka, Xeper, Frenkie, Strava škola, Kontrast, Astray, Disciplina Kičme, Inner Sanctum, Psihomodo Pop, Nula Plus, Critical Mass, Urban instinkt, Muris Varajić Trio, Činčila, S.A.R.S. i Flatine.

Tuzlarije


Festival se zatvara premijerom filma "Ovo je Tuzla" na Trgu Slobode čiji su autori Denis Bašić, Mirza Hadžić i Peđa Pepić, a planirana je i izložba fotografja Denisa Bašića, Mirze Hadžića, Peđe Pepića i Samira Zahirovića, koje su korištene u filmu.

S.M.