TUZLARIJE - VIJESTI

23.08.2016.
Otvaranjem izložbe radova ˝Salome˝ akademske slikarice Azre Štilić iz Sarajeva
Počeo 8. Međunarodni festival mladih umjetnika Kaleidoskop
Neka naša fešta počne, rekao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i proglasio 8. Međunarodni festival mladih umjetnika Kaleidoskop otvorenim.

Tuzlarije


Tuzlarije


Festival je počeo izložbom radova “Salome” akademske slikarice Azre Štilić iz Sarajeva.

Tuzlarije


Riječ je o kolekcija slika XL i XXL formata urađenih akrilnom tehnikom. Prostorne skulpture izađene su od različitih vrsta materijala, od konstruktivnih, arhitektonskih, teških i grubih materijala, do keramike, tekstila i nekoliko vrsta poliuretana. Korištene su kombinovane tehnike sa različitim vrstama materijala.

Pozdravljajući prisutne mlada umjetrnica rekla je da joj je čast izlagati u prostoru u kojem je živio i radio njen uzor Ismet Mujezinović.

Tuzlarije


Gradonačelnik je istakao da je Kaleidoskop borba protiv primitivizma, simbol harmonije među različitostima, te dodao da će samu izložbu upotpuniti i mladi tuzlanski DJ Incept.

Tuzlarije


Tuzlarije


U okviru Kaleidoskopa nastupiti će neki od najpoznatijih domaćih i regionalnih bandova, Psihomodo pop, S.A.R.S., Disciplina kičme, Edo Maajka, Frenkie i mnogi drugi.
Tuzlarije


Posjetioci imaju priliku posjetiti različite izložbe, art market, radionice, pogledati film o Tuzli, te učestvovati u oslikavanju površina i kreativnim druženjima. Organizator festivala je Grad Tuzla, a festival se održava sa ciljem podsticanja i afirmacije kulturnog stvaralaštva, te kulturnog povezivanja mladih iz BiH, regiona i Evrope.

S.M.