TUZLARIJE - VIJESTI

01.09.2016.
Gradska uprava
Gradonačelnik Tuzle pozvao nadležne na hitno poduzimanje mjera u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja
Tuzlarije


Mi, građani Tuzle, Bosne i Hercegovine ali i šireg prostora regije, zgroženi smo postupanjem maloljetnika u naselju Brčanska malta, koji su na krajnje okrutan način zlostavljali malo štene, nanijevši mu nezamislivu bol i patnju, nakon čega je i uginulo.

S obzirom da Gradska uprava Tuzle nema nadležnosti za postupanje u ovom slučaju, koji se na žalost dogodio u Tuzli, odmah po ovom užasnom saznanju, naložio sam Službi za inspekcijske poslove Grada Tuzla da hitno o svemu službeno obavijesti Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove (veterinarska inspekcija), koji su, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i odredbama Krivičnog zakona FBiH nadležni za postupanje u slučaju zlostavljanja životinja.

Pored toga, JU Centar za socijalni rad Tuzla će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, obaviti razgovore sa roditeljima i pružiti stručnu pomoć roditeljima i djeci, počiniocima ovog užasnog čina. Pozivam Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona da se uključi i planira odgovarajuće aktivnosti u školama u cilju prevencije svih oblika nasilja, jer smo svjedoci zapanjujuće svireposti koja se više u ovom Gradu i nigdje, ne smije ponoviti. Posebno molim sve roditelje da obrate pažnju na svaku naznaku agresivnog ponašanja kod djece, i ukoliko sami nisu u stanju spriječiti agresivnost, molim ih da se obrate stručnim osobama, a kako bi se nasilničko ponašanje u što ranijoj dobi spriječilo. Poslije može biti kasno i pogubno i za porodicu i za društvo u cjelini.

Ovom prilikom zahvaljujem svim medijima, udruženjima za zaštitu životinja i pojedincima koji su se uključili u kampanju i osudili ovakvo ponašanje, koje posebno zabrinjava, pošto se radi o postupcima djece u dobi od oko deset godina.Gradonačelnik Tuzle

Jasmin Imamović