TUZLARIJE - VIJESTI

05.09.2016.
˝Izabrana djela Milana Rakovca˝ kao poklon građanima i NUB ˝Derviš Sušić˝
Tuzlarije


Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, primio je danas, u prostorijama Gradske uprave, Milana Rakovca, istaknutog hrvatskog književnika, novinara, člana žirija 16. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis i sina partizanskog narodnog heroja. Ovom prilikom Milan Rakovac uručio je gradonačelniku Imamoviću kolekciju knjiga "Izabrana djela Milana Rakovca", kao poklon građanima i Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci "Derviš Sušić".

Gradonačelnik Imamović, zahvalio se istaknutom hrvatskom književniku, u ime svih građana Tuzle, na poklonima, koji će obogatiti knjižni fond tuzlanske biblioteke, te književniku Rakovcu uručio reprint zbirke pjesama Silvija Strahimira Kranjčevića "Trzaji", koja je štampana 1902. godine u Tuzli, kao i monografiju "Ismet Mujezinović".

Književnik Milan Rakovac zahvalio se na uručenim poklonima od strane gradonačelnika i Grada Tuzla, naglasivši da je tokom boravka u Tuzli oduševljen razvojem grada, a posebno očuvanjem i njegovanjem kulturnog i historijskog naslijeđa, a posebno duha antifašizma i zajedničkog života.

- Posebna mi je čast bila biti član žirija za dodjelu najvrednije književne nagrade u regionu, nagrade "Meša Selimović", izjavio je književnik Rakovac.

*"Izabrana djela" književnika Milana Rakovca, jednog od najvažnijih hrvatskih autora, predstavljaju sumu pedesetogodišnjeg stvaralaštva jednog od najvažnijih istarskih autora, književnog inovatora i "avangardista iz više smjerova: jezikoslovnoga, izričajnoga, tematološki lokalnoga i univerzalnoga". (V.B.Z)