TUZLARIJE - VIJESTI

17.09.2016.
Otvorena dokumentarno-historijska i umjetnička izložba
“Antifašizam kao civilizacijska vrijednost moderne Europe”
U povodu obilježavanja 17.9.1944. godine, konačnog oslobođenja Tuzle, danas je u Međunarodnoj galeriji portreta, otvorena dokumentarno-historijska i umjetnička izložba “Antifašizam kao civilizacijska vrijednost moderne Europe”.

Tuzlarije


“Uvijek to moramo govoriti a naročito mlađima, da ne postoji gora ideja civilizacije od ideje fašizma i da ne postoji plemenitija ideja od ideje antifašizma. Problem koji se događa na ovim prostorima jeste novi fašizam. Ko god udara na temelje ideje antifašiza taj ruši Bosnu i Hercegovinu, ko god to bio i kako god se predstavljao. Od velikog značaja je njegovanje spomeničke i manifesticione kulture i ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a i naše antifašističke borbe. Tuzla je glavni grad u BiH koji njeguje antifašizam”, izjavio je gradonačelnik Jasmin Imamović.


Tuzlarije


“Pokušao sam kroz korištenje arhivske dokumentacije, fotografija, dokumenata, plakata i novinskih članaka malo približiti publici to stanje, prilikom preuzimanja ustaške vlasti u Tuzli” izjavio je autor izložbe Senad Begović.

Tuzlarije


Tuzlarije