TUZLARIJE - VIJESTI

18.09.2016.
Predstavljena knjiga „Tuzla moje mladosti“, Vere Mujbegović

U organizaciji Grada Tuzle i Biblioteke „Derviš Sušić“, sinoć je u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla održano predstavljanje knjige „Tuzla moje mladosti“, Vere Mujbegović.
Promocija je upriličena u povodu obilježavanja 17. septembra 1944. godine, dana konačnog oslobođenja Tuzle i 70. godišnjice postojanja i rada Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla.

Tuzlarije


Na promociji su govorili Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, Husein Bakalović, profesor i Edin Jahić, direktor Biblioteke „Derviš Sušić“.

„Tuzla moje mladosti“ je publikacija čiji se sadržaj značajno oslanja na Tuzlu kao važnu topografsku odrednicu. Stoga je ova knjiga dio zavičajne produkcije, te je prepoznata kao važno štivo unutar memoarske građe koju čuva Biblioteka „Derviš Sušić“.

Prema riječima direktora Biblioteke Edina Jahića, ova ustanova je u skladu sa programskom orjentacijom svoje izdavačke djelatnosti prepoznala važnost objavljivanja monografije Tuzla moje mladosti, autorice dr.Vere Mujbegović.

Ideja da Biblioteka realizuje tuzlansko – ponovljeno izdanje navedenog naslova potaknuta je interesima njenih korisnika, ali i našom odgovornošću da vrijedna građa koja čuva tragove iz tuzlanske prošlosti bude identifikovana i na primjeren način afirmisana, kazao je direktor Jahić.

U svom obraćanju prisutnima gradonačelnik Imamović se osvrnuo na najinteresantnije opise tuzlanskih znamenitosti iz prošlosti kojih se autorica sjeća.

Iako je Vera Mujbegović doktor historije, ona mnogo literarnih opisa daje u svojim knjigama i ima moć da pokaže slike i dočara atmosferu, tako do vam omogući da idete stazama njenog djetinjstva, čujete zvukove i osjetite mirise. Vera Mujbegović u knjizi opisuje telala koji na Kapiji udarajući u bubanj saopštava odluke gradske vlasti, salepdžiju, otvorenje bazena na Slanoj Banji 1937.godine, sportiste Tuzle, opisuje Mirka Kamenjaševića. Priča nam zatim o svom ocu doktoru Mustafi Mujbegoviću koji je poginuo u februaru 1942. godine prilikom četničkog napada na Štab Odreda na Majevici, zatim atmosferu u njenoj kući i i sa prijateljima i to prijelomno doba prije 1941. godine, početkom rata i njen odlazak u partizane 1943.godine. Ovdje možete naći mnogo priča o imenima kojih više nema, ističe Imamović.

Tuzlarije


Iz opravdanih razloga autorica Mujbegović nije mogla prisustvovati sinoćnjoj promociji, ali je uputila pismo zahvale Biblioteci što se našla u ulozi izdavača ove publikacije i svim Tuzlacima koji se interesiraju za njena sjećanja iz prošlosti.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝