TUZLARIJE - VIJESTI

22.09.2016.
Upravni odbor Gradskog UABNOR-a Tuzle
Saopštenje u povodu provokacije zajedničkog kandidata SDA-a i SBB-a za gradonačelnika Tuzle
Tuzlarije


Veliki broj članova i simpatizera Gradskog UABNOR-a Tuzle, obraća nam se svakodonevno, dok traje predizborna kampanja u našem gradu, sa zahtjevom za reagovanjem povodom provokativnog, napisanog i izrečenog, stava zajedničkog kandidata SDA-SBB za gradonačelnika – da se ponosi svojim djedom, koji je tokom Drugog svjetskog rata i okupacije Tuzle bio visoki oficir ustaške vlasti i jedan od organizatora SS-formacija, a koga je vojni sud, nakon oslobođenja, osudio na najstrožu kaznu.

Ovdašnji nacionalisti odavno pokušavaju osporiti, ugroziti i izbrisati antifašističku prošlost, poštovanje tradicije borbe protiv fašizma i, pogotovo, uvažavanje žrtava te borbe, tvrdeći i to da „Tuzlu konačno treba osloboditi od onih koji su je okupirali 1945. godine“. Ova mračnjačka neofašistička logika je naročito pojačana tokom tekuće predizborne kampanje kroz bezočne laži, podmetanje, izmišljanje i falsifikovanje prošlosti, ne bi li se „dokrajčila crvena Tuzla“. Pri tome se ne biraju sredstva, uključujući i podstrekavanje netrpeljivosti, novih podjela na nacionalno i patriotski podobne i nepodobne, sve do patološke mržnje.

Tuzlarije


Nije problem u tome što se neko u politici i u javnom životu ponosi svojim pretkom. Ozbiljan politički i moralni problem je kad se neko ponosi na pretka koji je dokazani i odlikovani saradnik okupatora i fašista, kada njegov primjer uzima za uzor aktuelnog ponašanja i stava i kada to nameće kao istinu i vrijednost, koje treba afirmisati.

Gradska organizacija Saveza antifašista i boraca NOR-a Tuzle, u ime svojih članova i pristalica i u ime svih antifašista Tuzle, apeluje na građane našeg grada da to imaju na umu, kad izađu na glasačka mjesta u nedjelju, 2. oktobra. Jer, očigledno je, opet se, kao i 1941. i 1992. godine, mora braniti antifašizam u Tuzli i opet se mora dokazivati da je Tuzla postojbina borbe protiv zla i mraka, čiji najmračniji simbol je u cijelom svijetu bio i ostao fašizam.

Tuzla, 22. 9. 2016.

UPRAVNI ODBOR
GRADSKOG UABNOR-a TUZLA