TUZLARIJE - VIJESTI

27.09.2016.
Državni projekt „Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja“
Potpisan Sporazum o saradnji na provođenju Projekta
Tuzlarije


Jučer, 26.09.2016. godine, u prostorijama Gradske uprave Tuzla potpisan je Sporazum o saradnji na provođenju Državnog projekta „Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja“ u okviru Projekta CEB II, između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Tuzlanskog kantona, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak i Grada Tuzla.

Cilj ovog Sporazuma je konačno pražnjenje i zatvaranje kolektivnog smještaja, odnosno da se osobama smještenim u kolektivnom centru Mihatovići i alternativnim smještajima, u skladu sa njihovim potrebama i mogućnostima, izgradnjom stambenih zgrada osigura rješavanje stambenog pitanja.

Tuzlarije


Stambene zgrade sa 150 stambenih jedinica izgradit će se na lokalitetima Miladije i Solina. U ovim naseljima je planirana i izgradnja socijalne infrastrukture za građane (obdanište, igrališta za djecu, prostorije MZ i sl.). Realizacija projekta će početi početkom 2017. godine, a ukupna vrijednost projekta je oko 10 miliona KM, od čega Grad Tuzla sufinansira oko 20%, kroz obezbjeđenje zemljišta, priključaka na komunalnu infrastrukturu i dozvola za građenje.

Projekat CEB II, uz Regionalni stambeni projekat, u okviru kojega će se izgraditi još 54 stambene jedinice, sadržani su u Strategiji socijalnog stanovanja grada Tuzla, koju je na prijedlog gradonačelnika Tuzle, usvojilo Gradskog vijeće Tuzla na septembarskoj sjednici.