TUZLARIJE - VIJESTI

30.09.2016.
Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla
Povelja Tuzle Senadu Džambiću
Tuzlarije


U povodu 2. Oktobra 1943. godine, Dana oslobođenja Tuzle, danas je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzle. Prisutni su bili gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, predsjedavajući gradskog vijeća Tuzle Jozo Nišandžić, zamjenica predsjedavajućeg Nada Mladina, vijećnici Gradskog vijeća Tuzle, učesnici NOR-a 1941. - 1945. godine, učesnici odbrambenog rata 1992.- 1995. te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je izrazio želju da se obrati prisutnima.

Gradonačelnik Rijeke govorio je o prijateljskim vezama između Tuzle i Rijeke, kao i sličnosti ova dva grada kada su u pitanju otvorenost, vizije razvoja, njegovanje suživota i osnovnih ljudskih vrijednosti.

Osvrćući se na novija dešavanja, kako u Hrvatskoj tako i u našoj zemlji, gradonačelnik Rjeke prisjetio se pjesme u kojoj se osuđuje šutnja njemačkih intelektualaca u vrijeme uspona nacista, koja se pripisuje pastoru Martinu Niemölleru, a stihovi glase:


Kada su nacisti došli po komuniste, ja sam šutio; jer nisam bio komunist.

Kada su zatvorili sindikalce, ja sam šutio; jer nisam bio sindikalac.

Kada su došli po Židove, ja sam šutio; jer nisam bio Židov.

Kada su došli po mene, više nije bilo nikog, da se pobuni.


Gost iz Rijeke čestitao je Tuzlacima 2. Oktobar te poklonio gradonačelniku Tuzle srebrenjak, simbol Rijeke.

Tuzlarije


Nakon obraćanja gradonačelnika Rijeke govor je održao i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović naglašavajući vrijednosti Tuzle, kontinuiranosti u borbi protiv fašizma koji je stalno prisutan, te spominjući razvoj grada, posebno naglašavajući prestanak redukcije vode, zaustavljanje tonjenja grada, razvoj turizma, konačno funkcionisanje aerodoma, i druga poboljšanja.


Svake godine na sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana oslobođenja Tuzle upriliči se uručenje najvećih tuzlanskih priznanja. Na današnjoj sjednici priznanje Tuzlanska plaketa dobili su Udruženje građana Demobilisanih policajaca 1992. - 1995. "Manevarac" Tuzla i Hamza Šarić, privrednik, i jedan od organizatora odbrane i pružanja otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Tuzlarije


Najviše tuzlansko javno priznanje, Povelja grada Tuzle, dodjeljena je Senadu Džambiću, istaknutom privredniku, vlasniku kompanije "Bingo export - import" Tuzla.

U obrazloženju Odluke navodi se da je Senad Džambić dao nemjerljiv doprinos ekonomskom razvoju i zapošljavanju radnika, kako u Tuzli tako i u cijeloj BiH. Kompanija "Bingo" danas upošljava direktno preko 7000 radnika koji rade u 25 fabrika i u stotinama prodajnih objekata u vlasništvu Bingo grupacije na prostoru cijele BiH. Za te fabrike, koje se uglavnom bave proizvodnjom i preradom hrane vezano je cca 10.000 kooperanata koji su na taj način indirektno zaposleni. Kompanija Bingo ima 170 tržnih centara, nedavno je otvoren i ZOO vrt, a u neposrednoj blizini Bosanskog kulturnog centra gradi se Bingo City Centar koji će zaposliti oko 200 radnika.

Tuzlarije


Predsjednik Gradskog vijeća Tuzla, Jozo Nišandžić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, uručili su priznanja predsjedniku Udruženja građana "Demobilisanih policajaca 1992- 1995. godine" Šemsudinu Joldiću, privredniku i organizatoru otpora Hazimu Šariću, te vlasniku "Binga" Senadu Džambiću, nakon čega su se svi uputili prema pješačkom Panonskom mostu koji povezuje centralni dio grada sa Kompleksom Panonskih jezera i Slanom Banjom.

S.M.