TUZLARIJE - VIJESTI

17.10.2016.
Objavljeni utvrđeni rezultati izbora
Sada kada se zna sastav Gradskog vijeća glavno pitanje je ko će s kim?
CIK je objavio takozvane utvrđene rezultate Lokalnih izbora 2016. Na ove rezultate politički subjekti imaju tri dana za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasova ili poništavanje rezultata izbora na pojedinim biračkim mjestima ili izbornim jedinicama. Konačni rezultati će biti objavljeni nakon isteka navedenog trodnevnog roka.

Što se tiče Tuzle, podaci o izboru gradonačelnika odavno su već poznati, a sada nema dilema ni oko rasporeda mandata u budućem Gradskom vijeću Tuzle. U Gradsko vijeće ulazi sedam stranaka, SDP sa 11 mandata, SDA (6), SBB (4), TA (3), HDZ (2), DF (2), BOSS (2), te predstavnik manjina (1).

Tuzlarije


Iako su iz "Naše stranke" najavljivali mogućnost prelaska izbornog praga, što bi joj donijelo jedan mandat, to se nije desilo. Ostali su "kratki" za mali broj glasova pa je predsjednik ove stranke, Predrag Kojović, najavio da će tražiti ponovno brojanje svih glasova sa područja izborne jedinice Tuzla.

Kombinatorika

Sada kada se zna sastav Gradskog vijeća Tuzle glavno pitanje je ko će s kim? Od ranije se zna da SDP, BOSS i DF čine jedan blok i da zajedno imaju 15 vijećnika. Drugi blok čine SDA, SBB i HDZ, zajedno imaju 12 vijećnika. Oba bloka žele da imaju većinu u Vijeću, za šta im treba minimalno 16 vijećnika. Borba blokova će se voditi oko pridobijanja na svoju stranu Tuzlanske alternative (3) i predstavnika manjina Nedžada Jusića.

Stranačko opredjeljenje Nedžada Jusića nije nam poznato ali njegovo negodovanje na prošlim izborima, kada je tvrdio da su izbori lažirani u korist SDP-ovog predstavnika manjina, upućuje na to da je bliži SDA-ovom nego SDP-ovom bloku. S njim i Alternativom SDA-ov blok imao bi 16 vijećnika i minimalnu većinu u Vijeću.

U kombinaciji sa Tuzlanskom alternativom SDP-ov blok bi imao stabilnu većinu od 18 vijećnika. Ukoliko bi se iz nekog razloga Nedžad Jusić priklonio SDP-ovom bloku, tada bi s njim, a bez TA, ovaj blok imao minimalnu većinu od 16 vijećnika.

Ova kratka analiza upućuje na to da je krajnji domet SDA-ovog bloka minimalna većina (16 vijećnika), dok SDP u jednoj varijanti može obezbjediti minimalnu većinu (16), a u drugoj, u kombinaciji sa TA, može imati stabilnu većinu (18).

Većina je većina pa makar bila i minimalna. Ipak treba reći da minimalna većina nije i stabilna, te da iziskuje veliku diciplinu svih vijećnika takve većine.

Stabilna većina očito nije moguća bez SDP-a i Tuzlanske alternative, a hoće li se i ostvariti, vidjećemo narednih dana.

Posebna varijanta je da niko u Vijeću nema zvaničnu većinu, te da se vijećnici Alternative priklanjaju jednom ili drugom bloku zavisno od tačke dnevnog reda koja se razmatra i predložene odluke ili rješenja.

Ima i drugih kombinacija jer ne treba zaboraviti da vlasnici mandata nisu stranke već su to vijećnici. I ranije se dešavalo da se vijećnici "raziđu" sa matičnom strankom pa pređu u drugu stranku ili se proglase nezavisnim.

Opoziv gradonačelnika

Ono što je posebno zanimljivo je to da po prvi put od kako Tuzla ima epitet "crvene" može da se desi da "crveni" gradonačelnik protiv sebe ima "zelenu" većinu u Gradskom vijeću. Teško je pretpostaviti kako bi gradska vlast funkcionisala u toj kombinaciji, a jedna od varijanti koja se spominje je i opoziv gradonačelnika.

Zakon je propisao proceduru, jednostavna je ali u tuzlanskom slučaju malo vjerovatna. Većina u Vijeću može pokrenuti proceduru ali konačnu riječ o opozivu daju građani neposrednim i tajnim izjašnjavanjem da li su za opoziv gradonačelnika. Osim što je malo vjerovatno da bi takav referendum u Tuzli mogao da prođe, to je tek prvi korak. Novi gradonačelnik se ne imenuje već se bira na prijevremenim izborima što znači da većina u Vijeću nema nikakvu garanciju da će novi gradonačelnik biti obojen njihovim bojama. Po svemu sudeći opoziv bi bio skupa i vrlo vjerovatno kontraproduktivna avantura.

V.K.