TUZLARIJE - VIJESTI

02.11.2016.
Održana vanredna press konferencija
Prijedlogom Vlade TK dovodi se u pitanje funkcionisanje institucija kulture
Prijedlog Vlade Tuzlanskog kantona da stavi van snage odluke o preuzimanju dijela osnivačkih prava i obaveza nad tuzlanskim ustanovama kulture, odnosno prestanka njihovog daljeg finansiranja iz Budžeta Tuzlanskog kantona, izazavao je brojne rekacije.

Tuzlarije


U zgradi Gradske uprave danas je održana vanredna press konferencija na kojoj su se medijima obratili gradonačelnik Grada Tuzle, te direktori tuzlanskih ustanova kulture.

Riječ je o Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, Narodnom pozorištu Tuzla, te Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla. Ugovor između predstavnika kantonalnog i loklanog nivoa vlasti potpisan je 2006. godine.

Pojašnjenja radi, treba reći da je tada Općina Tuzla, a sada Grad, uložila zgrade, zatim fundus umjetničkih djela, fond knjiga, obaveze oko održavanja i rekonstukcija zgrada, finansiranje produkcije, komunalnih i drugih troškova, a uposlenici primaju plate iz Budžeta TK.

- Neprijatno smo iznenađeni saopštenjima koja su  objavljena u jučerašnjim medijima, iz kojih proizilazi da je Vlada Tuzlanskog kantona odlučila predložiti Skupštini kantona jednostrano stavljanje van snage Odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad navedenim javnim ustanovama i Ugovora o suosnivačkim pravima sa Općinom odnosno Gradom Tuzla, kako bi javnim ustanovama Narodno pozoriošte, Narodna i univerzitetska biblioteka i Međunarodna galerija portreta, u narednoj godini, Kanton uskratio finansiranje. Ukoliko se to i desi, podsjećamo Vladu i Skupštinu da bi time bio jednostrano prekršen Ugovor o suosnivačkim pravima i obavezama nad tri spomenute javne ustanove kulture, iz 2006. godine, kazao je gradonačelnik, te naglasio da nije tačno da nisu odgovarali na pozive od strane Vlade TK.


-Naprotiv, bez obzira na to što je Vlada kantona u toku predizborne kmapanje, u vrememenu kada se ne zna ko će biti gradonačelnik i kakav će biti sastav Vijeća, pisala pisma u vezi sa ovim, predstavnici Grada Tuzla su u više navrata isticali da su spremni za redefiniranje odnosa u vezi sa budućim statusom pomenutih javnih ustanova iz oblasti kulture, pri čemu je neophodno ispoštovati odredbe potpisanih ugovora i dobiti saglasnost za takvo redefiniranje od Gradskog vijeća Tuzla i Skupštine Kantona. O tome smo poslednji put obavijestili Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK našim dopisoam od 26.10.2016. godine, te zatražili zajednički sastanak na kome će se naši prijedlozi konkretizirati i usaglasiti međusobni stavovi, pojasnio je Imamović.

Na današnjoj press konferenciji istaknuto je da je Kanton isključivo nadležan za kulturu te da je riječ o ustanovama koje su i od državnog značaja.

Tuzlarije


Gradonačelnik Tuzle Imamović pozvao je premijera TK Begića da sjednu za sto i razgovaraju, a što su podržali i direktori pomenutih institucija. Na kraju je gradonačelnik rekao da su oni za zadržavanje postojeće situacije ili redefiniranje ugovora ali ako do toga ne dođe imaju i drugih metoda, te ukazao na činjenicu da Vlada TK koristi brojne objekte koji su u vlasništvu Grada Tuzle.


-Predlažemo sastanak, pokušaj dogovora i redefinisanja odnosa jer za slučaj jednostranog kršenja ugovora od bilo koje ugovorne strane, nadležan je Sud, koji će vjerovatno naknadom troškova kazniti onu stranu koja jednostrano prekršila Ugovor i Zakon. Imajući u vidu da je Tuzla sjedište Tuzlanskog kantona, nikada nismo postavljali  pitanje pod kojim uslovima Vlada Tuzlanskog kantona, koristi imovinu tj. zgrade, čiji je vlasnik Grad Tuzla (među kojima su objekti osnovnih i srednjih škola, zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova TK itd, .), ali su se nakon donošenja Zakona o Gradu Tuzli i nakon ovako jednostrane poruke Vlade kantona, stekli uvjeti i za to. Zašto Vlada Tuzlanskog kantona izbjegava izvršavati svoju, Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine i Ustavom Tuzlanskog kantona određenu, nadležnost u oblasti provođenja kulturne politike?, dodao je Imamović.

Direktori su izrazili zabrinutost ako se ovo ne riješi kako treba, oko 80 uposlenika već u januaru mogli bi ostati bez plata ali je također rečeno da oni i pored svega nastavljaju dalje raditi. Sutra će u Narodnom pozorištu Tuzla biti održana predstava, u Galeriji i Bibloteci također rade po ranije utvrđenom planu i programu te se nadaju da se preko njihovih leđa neće prelamati vjerovatno političke odluke.

Treba reći da su mnoge institucije kulture u našoj zemlji zatvorene te da su baš iz tuzlanskih institucija imali podršku, a sada se dovodi u pitanje institucija koje rade sedam decenija.

Vezano za ovu temu za sutra je zakazana i press konferencija u Vladi TK.

S.M.