TUZLARIJE - VIJESTI

23.11.2016.
Festival evropskog teatra Tuzla
Tuzlacima se dopala satirična predstava ˝Zmaj˝
Tekst Evgenija Švarca, po kojem se često rade predstave, u vrijeme staljinističke Rusije bio je cenzurisan. Kao i svaki tekst, koji je uvijek aktuelan, i ovaj je opstao te je sinoć, pretočen u predstavu "Zmaj" u režiji Aleksandra Popovskog, odlično prihvaćen od tuzlanske pozorišne publike.

Tuzlarije


Tuzlarije


Priča govori o gradiću nad kojim već 400 godina vlada strašni, troglavi Zmaj. Mještani žive svoje živote u strahu od pojavljivanja Zmaja, koji se zna pojaviti u raznim oblicima, pa i u ljudskom. On sve vidi, sve zna, svi žive po njegovim privilima, najstariji se sjećaju da su i njima pričali da su prije nekih 200 godina zadnji put pokušali da ga ubiju, a od tada niko.

Tuzlarije


Tuzlarije


Jednoga dana u gradić dolazi vitez Lancelot koji, kada se raspita kakvo je stanje u gradu, odluči da spasi djevojku Elzu, koju Zmaj namjerava uzeti protiv njene volje za ženu. Svi su iznenađeni namjerom smjelog mladića ali niko ne vjeruje da je i moguće da neko oslobodi grad od Zmaja.

Tuzlarije


Tuzlarije


Međutim, mladić je odlučan, uspjeva da savlada Zmaja, te biva teško ranjen. Odmah kada saznaju da je Zmaj ubijen, na vlast dolazi novi "zmaj" te je u gradu i dalje sve kako je bilo samo što su drugi likovi. Strašni Zmaj i dalje jede njihova primanja, sladi se porezima na dobit, radi šta hoće jer zna da može. A može jer se niko ne buni. Godinu dana nakon što je Zmaj ubijen, oporavljen od teških rana, vitez Lencelot se vraća u grad. Vidjevši kakvo je stanje u gradu zaključuje da je lakše ubiti Zmaja nego "zmajeve" u ljudima. Manji je problem osloboditi grad, građane, ali šta nakon oslobođenja? Šta sa ljudima koji ne znaju biti slobodni? Je li teže pognuti glavu i biti žrtva političkog režima ili se boriti za svoja prava i slobode? Pitanja su koja se nameću u predstavi a odgovor je, gledajući kroz vijekove razne vladare i narode, jasan.

Tuzlarije


Politička satira, u kojoj se pojavljuju likovi iz poznatih bajki s jasnom asocijacijom na likove koji su sada na vlasti, veća je kritika pasivnosti naroda, koji se prepušta sudbini pognute glave, nego onima koji koriste priliku.

Tuzlarije


Tuzlarije


Glumci Satiričnog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba, Vilim Matula, Luka Petrušić, Vedran Milikota, Ornela Vištica, Filip Deletić, Ivan Đuričić, Damir Poljičak, Nina Erak-Svrtan i Matija Šakoronja, odlično su odradili svoj zadatak, a najviše aplauza dobio je Hrvoje Kečketiš koji je glumio gradonačelnika, te Zmaj Vilim Matula.

Publika je i u toku predstava aplaudirala, a na kraju predstave na nogama je pozdravila glumce.

S.M.