TUZLARIJE - VIJESTI

14.12.2016.
Klanjana dženaza Dževadu Jogunčiću:
Posljednje ˝hvala˝ našem sugrađaninu
Jedan život je otišao u nepovrat, ali ne i u zaborav. Porodica, radne kolege, prijatelji, poznanici i svi oni koji su osjećali dužnost oprostiti se od velikog čovjeka Dževada Jogunčića, okupili su se ove srijede i posljednji put rekli: "Zbogom".

Tuzlarije


Mirno, dostojanstveno i bez puno buke protekao je komemorativni skup Dževadu Jogunčiću iza koga su ožalošćeni ostali supruga, djeca, unuci i mnogi članovi porodice koji će njegov gubitak vječno nositi u duši. Dženazu namaz je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a ukop je obavljen na mezarju Musafirac.

Hvala Dževade što si bio baš takav kakvog te znamo – dobre duše i plemenita srca. Znamo da ćeš svoj grad voljeti i dalje, a na nas motriti sa nebeskih visina.

Iz biografije:

Dževad Jogunčić rođen je u Tuzli 25.3.1950. godine. Na Tehnološkom fakultetu u Tuzli diplomirao je 1974. Nakon diplomiranja radio je u poduzeću SODASO u Tuzli na različitim položajima, na koncu kao vodeći inženjer. Od 1990. bio je zaposlen kao vodeći inženjer – projektant u kompaniji NALCO, Odjel za srednju Europu u Beču, s uredom u Zagrebu. U poslu se specijalizirao za tretman voda u energetici i procesnoj tehnologiji. Završio je subspecijalizacije u Austriji i Nizozemskoj, te dodatne studije u Japanu i USA. Njegova tehnološka rješenja primijenjena su u svim zemljama regije, a zadnjih godina pokrivao je tržište BiH gdje su u primjeni brojni projekti koji su dio njegovih tehničkih prijedloga i rješenja. Od 2007. bio je direktor projekata u Odjelu za istočnu Europu – Balkan, što je kruna u njegovoj vrlo uspješnoj i plodnoj profesionalnoj karijeri.

Tuzlarije


Od 1997. godine je u rukovodstvu Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske, kada je biran za potpredsjednika. Na osnivačkoj skupštini Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju (BNZ ZG i ZGŽ) 2005. biran je također za potpredsjednika. Cijelo vrijeme od 1997. biran je na rukovodeće funkcije u BNZH i BNZ ZG i ZGŽ, uvijek u drugom planu – po svojoj želji, da bi konačno 2013. pristao da bude izabran za predsjednika BNZ za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. U maju ove godine imenovan je za člana Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske ispred bošnjačkog naroda. Bio je član Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u mandatu 2011-2015. i ponovno je izabran u Vijeće 2015. Na izbornoj Skupštini KDBH „Preporod“ prije par sedmica izabran je u Glavni odbor. Bio je veoma angažiran i u tijelima Islamske zajednice u Hrvatskoj, o čemu je govorio kurra hafiz Aziz Alili.

U BNZ je bio pokretač i nositelj brojnih projekata: bio je urednik časopisa Bošnjačka pismohrana i urednik književne edicije Bosana – Bošnjački pisci u Hrvatskoj. Aktivno je sudjelovao u svim programima BNZ: organizaciji književnih tribina, promocija, kazališnih predstava iz BiH, izložbi fotografija. Bio je predsjednik organizacijskog odbora sedam znanstvenih skupova od kojih su tri posljednja realizirani u suradnji s Naučnoistraživačkim institutom Ibn Sina iz Sarajeva i Bošnjačkim institutom iz Sarajeva. Više puta promovirao je izdavačku djelatnost BNZ na Sajmu knjiga u Sarajevu. Organizirao je brojne promocije knjiga BNZ i časopisa Bošnjačka pismohrana u Sarajevu, Tuzli, Gradačcu, Bihaću, Rijeci, Zadru, Zenici, Subotici, Pečuhu, Prištini, Teheranu, Beogradu, Novom Sadu itd. Bio je dugogodišnji suradnik Bošnjačkog instituta u Sarajevu. (Biografija preuzeta sa stranice MIZ Zagreb).

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci "Derviš Sušić" u Tuzli održana je i komemorativna sjednica na kojoj su govorili Gzim Redžepi, izaslanik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i predsjednik Medžlisa IZ Zagreb, te prof. dr. Adnan Jahić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.