TUZLARIJE - VIJESTI

27.12.2016.
Članovi Udruženja PIPOL uručili zahvalnice gradonačelniku Tuzle
Tokom današnjeg prijema u Gradskoj upravi, predstavnici Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona PIPOL, uručili su zahvalnice Gradu Tuzla i gradonačelniku Jasminu Imamoviću za dugogodišnju podršku i pomoć pri realizaciji projekta obnavljanja Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla.

Tuzlarije


Projekat je realiziran pod pokroviteljstvom Grada Tuzla, uz pomoć velikog broja društveno odgovornih firmi i pojedinaca.

Zahvaljujući realizaciji ovog projekta, djeca oboljela od leukemije i drugih malignih bolesti s područja Tuzlanskog kantona će imati bolje uslove za liječenje.

Tuzlarije


„Članovi udruženja PIPOL su se obratili sa
zahtjevom da pomognemo u jednoj humanoj misiji, za najteže oboljelu djecu, da im pomognemo u obnovi prostora u jednoj etaži Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla. Jako je važno da ovo i slična udruženja imaju konkretne zahtjeve i prijedloge za realizaciju projekta. Smatrao sam sebe obaveznim da pozovem građevinske firme iz Tuzle, ali su došle i firme kojima nije samo sjedište u Tuzli. I tada sam vidio entuzijazam naših privatnih firmi. Odmah su se odazvali Tehnograd inžinjering, Tehnograd company, Lucijana, Dženex, Alpamm, Deling, Murex, Vodoins i njima iskazujem veliku zahvalnost. Odmah smo napravili dogovor, da vidimo kakav je to projektni zadatak i koliko to sve košta. Da se zna ko će postaviti prozore, pločice, raditi oko vodovodne i kanalizacione mreže, mokrih čvorova, koje građevinske firme će da ugrade sve ostale potrebne građevinske materijale. Onda se pokazalo da se ne može sve završiti donacijama u radu, nego se moraju obezbijediti i određena finansijska sredstva. Tu sam zahvalan, prvo mojim saradnicima, što su našli stavku s koje Grad Tuzla može finansijski podržati, ali i Muftijstvu Tuzle, koje je finansijski podržalo ovaj projekat, kao i turskoj firma Adžibadem. Ja bih rekao da je ovo primjer sinergije društveno-korisnoga rada u vremenu darivanja. I ovo mi je posebno drago priznanje, jer je ovo dobar primjer, da i druge potaknemo da na ovaj način rade. Siguran sam da bi se i druge firme, osim firmi koje sam spomenuo i koje su bile uključen u ovaj projekat, rado odazvale na ovakve pozive. Jer, neko može pomoći u radovima, neko materijalom, neko novcem, i mi imamo sada mnogo kvalitetniju zdravstvenu uslugu za one kojima je ona najpotrebnija“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Tuzlarije


Nakon završenih građevinskih radova odjeljenje je dobilo pet bolesničkih soba, koje su opremljene savremenom opremom, igraonicu za okupacionu terapiju, moderne sanitarne čvorove, ljekarsku sobu i intervenciju.

„Naše udruženje je sklopilo ugovor sa UKC-om Tuzla o zajedničkoj implementaciji projekta u oktobru 2015. godine. Nakon toga, održan je niz sastanaka u Gradskoj upravi. Zahvaljujući velikoj pomoći i podršci Gradonačelnika i uprave grada Tuzla, koji su se, pored doniranja materijalnih sredstava, u iznosu od 15 hiljada KM, također pobrinuli i da dobijemo pomoć od strane nekoliko građevinskih kompanija, koje su se uključile svim srcem u ovaj projekat. Prvo smo potpisali ugovore 05. aprila 2016. godine u Gradskoj upravi, sa donatorima i izvođačima. Nakon toga, u maju, pristupili smo izvođenju građevinskih radova. Nakon toga, od septembra krenulo se sa opremanjem objekta bolničkom opremom i drugim imobilijarom i danas, zaista, to odjeljenje funkcioniše onako kako treba, u skladu sa svim savremenim, kako građevinskim, tako i medicinskim standardima. Mi još jednom zahvaljujemo svim donatorima koji su pomogli da se realizuje ovaj projekat. Zahvaljujemo im u ime djece oboljele od raka, u ime njihovih roditelja. Velika bladogat ovog projekta jeste što će se, zapravo sada tu, cjelokupno bolničko liječenje vršiti, u Tuzli, na UKC-u. Samim tim, djeca se neće izmještati vani, neće se plaćati drugim kliničkim centrima njihovo liječenje. Sve se to akumulira u Tuzli i TK. Mi pozivamo i dalje sve prijatelje i sve donatore, koji nam mogu pomoći, da nabavimo i preostali dio neophodne medicinske opreme, kako bi olakšali našim mališanima primanje dugotrajnih terapija“, izjavila je danas Amra Saračević, predsjednica Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona PIPOL.