TUZLARIJE - VIJESTI

31.12.2016.
Video:
Novogodišnja čestitka gradonačelnika Tuzle
Tuzlarije


Poštovani sugrađani,

Danas, posljednjeg dana 2016. godine, sa vama želim podijeliti dobre vijesti i poželjeti vam sve najbolje u 2017. godini. U 2016. godini u Gradu Tuzla zabilježen je vidan napredak u najbitnijim indikatorima razvoja:

Oboren je dvadesetpetgodišnji rekord u otvaranju novih radnih mjesta. Od 1.1. do 1.12.2016. godine otvoreno je 1.100 novih radnih mjesta na području grada (u oblasti građevinarstva, trgovine, proizvodnje, informacijsko-komunikacijskih tehnologija i drugim oblastima).

Bruto domaći proizvod (BDP) Grada Tuzla, u iznosu od oko 1, 2 milijardi KM, čini 6, 6% ostvarenog BDP cijele Federacije BiH. BDP po glavi stanovnika Grada Tuzla iznosi 8.911 KM, i veći je za oko 43% od BDP Federacije BiH koji iznosi 6.231 KM.

Nivo razvijenosti, odnosno indeks razvoja Grada Tuzla je 129, 7 i najveći je u odnosu na sve općine Tuzlanskog kantona i veći je od prosjeka Tuzlanskog kantona, koji iznosi 99, 8.

Stopa zaposlenosti je 61, 5% i veća je od svih drugih općina na području TK, a veća je i od prosjeka TK (46, 2%).Broj privrednih subjekata na 1.000 stanovnika u Tuzli je 68, 6 i veći je od svih drugih općina na TK i od prosjeka u TK (51, 2). U zadnje četiri godine je ostvaren konstantan trend osnivanja novih privrednih subjekata na području Grada.

Najviše poreskih prihoda u TK ostvaruje Grad Tuzla. Sa oko 18 miliona KM godišnje subjekti iz Grada Tuzla doprinose sa 45% od ukupno ostvarenih poreskih prihoda TK.

Prosječna neto plata u Gradu Tuzla iznosi 865 KM, pa je za 18% veća od prosječne neto plaće na području Tuzlanskog kantona, koja iznosi 733 KM.

Dragi moji sugrađani,

Ovaj trend razvoja moramo iskoristiti u 2017. godini.

Moji saradnici i ja ćemo najveći broj radnih sati u narednoj godini posvetiti stvaranju što boljih uvjeta za ekonomski razvoj. Intenzivirat ćemo saradnju sa svim poslodavcima, izvršiti reorganizaciju gradskih službi i unutarnjom preraspodjelom usmjeriti postojeće državne službenike na intenzivniji rad na ekonomskom razvoju i zapošljavanju.

Neprekidnim radom na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i urbanističkoj regulativi, u narednoj godini ćemo ponuditi mnogo lokacija za proizvodne pogone, ali i gradnju drugih poslovnih, kao i stambenih zgrada.

U slijedećoj ćemo godini firmama iz privatnog sektora ponuditi i nove modele javno-privatnog partnerstva.

Naši poticaji za zapošljavanje će u 2017. godini, u odnosu na prethodnu godinu, biti veći za 2, 5 puta.

Nastavit ćemo sa intenzivnom gradnjom komunalnih objekata širom Tuzle. U 2017. godini realizirat ćemo više kapitalnih investicija u komunalne objekte nego u 2016. godini. Ovo se posebno odnosi na ekologiju i zaštitu okoline.

Nastavit ćemo sa dosadašnjim i nekim novim mjerama socijalne politike.

Nastavit ćemo sa pojačanim ulaganjima u kulturu i sport.

Dragi moji sugrađani, svima želim da Tuzla u narednoj godini, još većom brzinom ide naprijed i da uvijek bude ispred.Gradonačelnik
Jasmin Imamović