TUZLARIJE - VIJESTI

09.01.2017.
I pored ekstremnih temperatura u Tuzli sve funkcionioše, beskućnici na sigurnom
Tuzlarije


Zbog višednevnih ekstremno niskih temperatura gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je u prostorijama Gradske uprave danas održao sastanak sa direktorima javnih komunalnih preduzeća Centralno grijanje, Vodovod i kanalizacija, Komunalac, JZNU Dom zdravlja, JP Veterinarska stanica, JU Centar za socijalni rad te predstavnicima Elektrodistribucije Tuzla, PU Tuzla, GiPS, Crveni križ Tuzla i predstavnicima nadležnih gradskih službi.Prema izvještajima direktora za sada se sve odvija i funkcioniše bez problema. Uredno je snabdijevanje toplotnom energijom, nema problema ni sa napajanjem električnom energijom i vodom. Čim je počeo da pada snijeg radnici Komunalca su izašli na teren i čistili snijeg prema utvrđenim prioritetima, a to su Južna i Sjeverna magistrala, transferzale, putevi prema bolnicama, a zatim visinske zone i naselja.

Odvoz smeća se odvija redovno, jedino je problem sa visinskim zonama gdje će nakon stavljanja lanaca na točkove kamiona, raditi na odvozu u toku današnjeg i sutrašnjeg dana.

Direktor Vodovoda Aid Berbić rekao je da u toku dana imaju oko 30 intervencija, uglavnom zbog pucanja stakla na vodomjerima ali je snabdijevanje vodom uredno, njena analiza se vrši svaki dan, te je bakteriološki ispravna.

Emir Begić, direktor GiPS-a, rekao je da autobusi saobraćaju redovno izuzev prema Donjoj Obodnici, zbog snijega, te je dogovoreno da se u saradnji sa Komunalcem danas radi na čišćenju sporne dionice.

Tuzlarije


- Ne smije se dogoditi da se neko smrzne, kazao je gradonačelnik Imamović prije izvještaja direktorice Centra za socijalni rad Sonje Brčinović, koja je rekla da su blagovremeno poduzete sve aktivnosti da se beskućnici sklone sa ulice. Dogovorena je saradnja sa predstavnicima MUP-a tako da ni jedna osoba na ovoj hladnoći nije bez krova nad glavom, a u Mihatovićima ima slobodnih mjesta u slučaju potrebe.

Sead Hasić iz Crvenog križa/krsta kazao je da imaju dovoljne količine deka, paketa sa hranom, kanistera s vodom, odjeće i obuće ali da za sada nije bilo poziva. Njegovatelji redovno obilaze 70 sugrađana.

Ništa neuobičajeno za ovo doba godine ne dešava se ni kada je zdravlje građana u pitanju. Na ovakvim minusima, prema riječima direktora Doma zdravlja Suada Bijedića, nema gripe, ona se očekuje tek kada otopli.

Zaključak je da sada sve funkcioniše bez većih problema, te da su svi spremni da intervenišu ako se ukaže potreba.

Ekstremno niske temperature ozbiljno su shvatili i građani te sa svoje strane čine što mogu da se zaštite i manje kreću bez veće potrebe. Iz Vatrogasne jedinice mole da se vozila ne parkiraju na nedozvoljenim mjestima kako ne bi bila smetnja u slučaju intervencija, a prema riječima direktora Veterinarske stanice Jasmina Ferizbegovića, nije bilo ni smrzavanja životinja. Neke su dovežene u lošem stanju ali su nakon ukazane pomoći dobro.

Treba još reći da se neznatno otopljenje očekuje oko četvrtka ali da će iduće sedmice opet doći do većeg pada temperature. Koliko su građani bili ozbiljni pokazuje i podatak da su, nakon obavještenja o obavezi čišćenja snijega ispred svojih objekata, samo jedan vlasnik poslovnog objekta nije očistio odmah snijeg, nego nakon opomene inspektora.

- Zbog ekstremno niskih temperatura u zadnjih nekoliko dana, neke gradske službe i preduzeća izloženi su dodatnim naporima, kako bi se poduzele sve mjere u cilju obezbjeđenja normalnog funkcionisanja komunalnih i drugih usluga u gradu. Danas sam saslušao njihove izvještaje. Zadovoljan sam reakcijom nadležnih službi, javnih komunalnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Grad Tuzla, a upozorio sam da treba izdržati do konca sedmice ovim tempom, a onda nam ponovo slijede ekstremno niske temperature. Mogu da kažem da sam zadovoljan reakcijama JKP Vodovod i kanalizacija, na incidente koji se događaju na terenu, jer imaju oko tridesetak intervencija dnevno, zatim Centralnog grijanja, Elektrodistribucije i GiPS-a, to je dio sistema gdje se ne smije stati, te JKP Komunalac, kada je u pitanju prohodnost cesta. Informisani smo da je nekoliko službi, prije svega Centar za socijalni rad, u saradnji sa PU Tuzla, već preventivno zbrinulo beskućnike, kako bi ih zaštitili od bilo kakve vrste nesreće. Imali smo i izvještaj vezan za zaštitu životinja, našeg JP Veterinarska stanica, tako da smo, za sada, zadovoljni, a nastaviti ćemo analizirati stanje i poduzimati mjere, kako bi se ovakvo stanje i nastavilo. To je bila svrha ovog sastanka, da obavijestimo građane o poduzetim mjerama i da im pružimo sigurnost da će se tako i nastaviti. Za očekivati je da će problem trajati, uz jednu malu pauzu, kako najavljuju metereolozi, a zatim se nastavljaju ekstremno niske temperature i želim da svi subjekti u gradu Tuzla budu spremni, kao što su bili spremni i do sada, od kako su počele ektremno niske temperature, izjavio je nakon sastanka gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.


S.M.