TUZLARIJE - VIJESTI

16.10.2016.
Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke:
˝Glasovi iz Tuzle moraju ići na ponovno brojanje!˝
Tuzlarije


Saopštenje "Naše stranke"

Prema posljednjim informacijama iz Tuzle, broj glasova za Gradsko vijeće Tuzla, ne računajući glasove za nacionalne manjine iznosi 46.886. Prema objavljenim rezultatima na zvaničnoj web-stranici Centralne izborne komisije, koja je neobjašnjivo mijenjana nekoliko puta, Naša stranka je osvojila 1.402 glasa, što je za pet manje od potrebnih 1.407 da bude prisutna u Gradskog vijeću Tuzla. O svemu se oglasio predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

"Sporan je cijeli proces, imajući u vidu da su naši predsjednici biračkih odbora smijenjeni zbog razloga koji je toliko apsurdan da ga moram iznijeti; tvrdi se da se nisu javili na telefon kada ih je neko iz OIK-a zvao. Osim toga, na više izbornih mjesta je zabilježen niz ozbiljnih povreda Izbornog zakona u procesu kontrole i upravljanja izbornim materijalima. Mislim da sve ukazuje na to da su politički subjekti koji nemaju svoje ljude u sistemu nezakonito oštećeni", kazao je Kojović.

"Zatražit ćemo i insistirati da CIK donese odluku o ponovnom brojanju glasova sa područja izborne jedinice Tuzla, imajući u vidu da pet do šest glasova direktno utječe na prevagu desnih i lijevih partija u Gradskom vijeću, a samim tim i na odnos snaga u ovom gradu. Kada su se ponovo prebrojavali glasovi na 19 biračkih mjesta u Tuzli, ustanovljeno je da je Naša stranka imala više glasova nego na prvom brojanju, i jasno je da je neophodno da se prebroje i drugi birački odbori. Neprihvatljivo da Naša stranka na ovaj način bude oštećena i isključena iz predstavničkog tijela, a volja njenih glasača zanemarena", zaključio je Kojović.