TUZLARIJE - VIJESTI

04.11.2016.
BOSS - Saopštenje za javnost
Mirnes Ajanović: Vlada TK djeluje protuustavno i protuzakonito

Tuzlarije

Odlukom kojom se ugrožava funkcionisanje institucija kulture Grada Tuzla Vlada Tuzlanskog kantona djelovala je protuustavno i izvršila je direktnu povredu Zakona o principima lokalne samoupravne, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović. Opštepoznato je iz osnova demokratskih principa da se nadležnost grada ne može izjednačavati kako to čini Vlada TK, i nedopustivo je urušavanje institucija kulture u Gradu Tuzla, koje s obzirom na status glavnog grada u Kantonu djeluju i u ime svih opština TK, posebno imajući u vidu da Vlada TK za svoje potrebe besplatno koristi brojne poslovne prostore u vlasništvu Grada Tuzla.
Apsurdnost djelovanja Vlade TK evidentna je i više puta izrečenoj izjavi da se ukidanjem finansiranja institucija kulture u Gradu Tuzla želi postići nekakva ravnopravnost sa ostalim opštinama. Ne može se smatrati ravnopravnošću stanje u kojem Vlada nudi svima - ništa, jer ravnopravnost može postojati samo ukoliko svi imaju podjednako, a okolnost kada Vlada namjerava svima onemogućiti funkcionisanje institucija kulture - ne može se nikako smatrati ravnopravnošću, nego klasičnom diktaturom vlasti.
Posebno je zabrinjavajuće što Vlada TK svoju odluku donosi u vrijeme kada ne funkcioniše Gradsko vijeće Tuzla, odnosno kada građani ne mogu putem izabranih zvaničnika, koji još uvijek nisu preuzeli mandate, djelovati u cilju suprotstavljanja vrlo nekorektnim odlukama Vlade TK, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.