TUZLARIJE - VIJESTI

03.09.2016.
Najava: Zadnji dan Književnih susreta Cum grano salis
Večeras dodjela Nagrade Meša Selimović
Tuzlarije


Drugog dana Književnih susreta Cum grano salis održana je promocija časopisa Interkulturalnost, u izdanju Zavoda za kulturu Vojvodine. Promocija je upriličena u Urban Beatzu Baru, u Gradskom parku u Tuzli. Promociji su prisustvovali glavna i odgovorna urednica časopisa Aleksandra Đurić Bosnić i Esad Delibašić profesor na Katedri za kulturalne studije Univerziteta u Zenici.

U Ateljeu Ismet Mujezinović održana je promocija knjige Kultura nacije – između krvi i tla Aleksandre Đurić – Bosnić. Knjigu su predstavile istoričarka dr. Latinka Perović, Dr. Branislava Vasić-Rakočević i Dragan S. Marković. Moderator je bio Mile Stojić.

U toku drugog dana održana je i promocija romana „Beara“ Ivice Đikića. U romanu ‘Beara’ hrvatsko – bosanski romansijer Ivica Đikić opisao je srebrenički genocid iz ugla njegovog počinioca Ljubiše Beare. O romanu su govorili književni kritičar Vladimir Arsenić i Emir Imamović Pirke. Promocija nove knjige Mirjane Đurđević „Odlazak u Jolki Palki ili Lažna uzbuna u Aleji zaslužnih“ upriličena je sinoć u Café Galeriji Bunt. Najnoviji roman beogradske književnice Mirjane Đurđević iz serijala o detektivki Harijeti – “Odlazak u Jolki Palki ili Lažna uzbuna u Aleji zaslužnih”, je roman o starosti, demenciji i avetima iz prošlosti. Promotori su bili Vladimir Arsenić i Srđan Srdić.

Program trećeg dana Književnih susreta:

13:00 Kolumne: Misao, za ili protiv vijesti. Razgovor.

Učestvuju: Ahmed Burić, Pavle Pavlović, Mile Stojić i dr.

Moderator: Zoran Simić

17:30 Dvadeset godina Izdavačke kuće Buybook – Trg Slobode

Govore: izdavač Damir Uzunović i književnik Mustafa Zvizdić

20:30 Svečana ceremonija dodjele Nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije – Narodno pozorište Tuzla