TUZLARIJE - VIJESTI

04.08.2016.
Komisija za istinu o Tuzli ˝92-95˝
Osuda sramne i huškačke izjave Milorada Dodika
Tuzlarije


Komisija za istinu o Tuzli "92-95" Gradskog vijeća Tuzla osuđuje sramne i huškačke izjave Milorada Dodika, kojima se po ko zna koji put negira istina utvrđena pravomoćnom sudskom presudom, da su ratni zločinac Novak Đukić i njegovi saučesnici i pomagači počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom Tuzle, i to tako, što su granatom ispaljenom sa Ozrena usmrtili 71 građanina Tuzle i ranili 157 osoba, a sada traži nove analize od tzv. međunarodnih stručnjaka, koje Milorad Dodik, namjerava angažovati i platiti.

Umjesto, da se bavi stvarnim problemima građana u Entitetu, čiji je predsjednik, Milorad Dodik negira ratni zločin i omalovažava žrtve ratnog zločina učinjenog na Kapiji 25.maja 1995. godine.

Tražeći nove analize u predmetu, koji je pravomoćno okončan i koji ima status tzv. presuđene stvari, Dodik uporno i dalje nastoji urušiti pravosuđe u Bosni i Hercegovini, te monstruozno iskoristiti nevine žrtve ratnog zločina u dnevno političke svrhe, što nikada građani Tuzle neće dopustiti.

Podsjećamo, kako se u svakom pravnom sistemu, pa tako i u Bosni i Hercegovini i to u oba Entiteta, činjenice i dokazi (što uključuje i vještačenja) utvrđuju isključivo u leganom sudskom postupku, koji niko pa ni bilo koji političar ne može osporiti.

Opšte je poznato, kako je osuđeni ratni zločinac Novak Đukić pobjegao u Srbiju i da je nedostupan organima pravosuđa u BiH, kao i da se pred Višim sudom u Beogradu čini sve da se negira osuđujuća presuda Suda BiH, kojom je on osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina. U ime građana Tuzle i žrtava ratnog zločina na Kapiji i njihovih porodica, tražimo da se osuđeni ratni zločinac Novak Đukić privede pravdi, na način da se uputi na izdržavanje kazne shodno Protokolu, koji su potpisale Bosna i Hercegovina i Republika Srbija

Komisija za istinu o Tuzli ’92-’95