TUZLARIJE - VIJESTI

10.11.2016.
U subotu 21. Međunarodni plivački miting „Samir Ćirak Ćiro˝
Svake godine u novembru Plivački klub «Zmaj-Alpamm» organizuje Međunarodni plivački miting «Samir Ćirak-Ćiro». Ovo takmičenje je već postalo tradicionalno, te pored najkvalitetnijih plivača iz naše zemlje, okuplja i vrhunske plivače iz inostranstva.

Tuzlarije


Kao potvrda uspješnosti i značaja ovog mitinga i kao svojevrsno priznanje organizatoru, miting «Samir Ćirak Ćiro» uvršten je na LEN (Evropska plivačka federacija) kalendar takmičenja (LEN swimming calendar), koji okuplja najprestižnija evropska plivačka takmičenja. Miting se organizuje u znak sjećanja na na žrtve masakra i stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji 1995. godine, i pogibiju jednog od najboljih plivača našeg kluba i Bosne i Hercegovine Samira Ćiraka -Ćire.

Ovaj miting je, vremenom, postao najstarije i jedno od najačih međunarodnih takmičenja koje se održava u našoj zemlji. Jedino je plivačko takmičenje u gradu Tuzli i Tuzlanskom kantonu. Svake godine u Tuzlu dolaze plivači iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Mađarske, drugih zemalja, kao i plivači iz svih naših klubova. Takmičenje se odvija po uzrastnim kategorijama, a tradicionalna utrka turnira jeste 100 metara delfin stilom, tehnika u kojoj je najbolje rezultate postizao naš Samir Ćirak. Ta trka se posebno i nagrađuje, kao i najvrijedniji rezultati po tablicama LEN-e. Takođe za najbolje takmičare po uzrastnim kategorijama obezbjeđuju se medalje i diplome. Takmičenje traje jedan dan, a po zavrsetku takmičenja organizujemo prigodan prijem za sve naše goste.

Ono što je posebno bitno na ovom takmičenju, jeste da naši mladi plivači, vide na djelu i vrhunske plivače i u takmičenju sa njima ostvare svoje najbolje rezultate. Možemo se pohvaliti i činjenicom da su na našem mitigu učestvovali i plivači koji su izborili nastupe u finalima Evropskih prvenstava i Olimpijskih igara. Cilj mitinga jeste, prije svega, nastavljanje tradicije organizovanja jednog jakog međunarodnog plivačkog turnira u Bosni i Hercegovini, ali i održavanje uspomene na stradanje tuzlanske mladosti, i našeg Ćire.

Pored toga, organizacijom ovakvog jakog međunarodnog plivačkog takmičenja, nastojimo da se i rezultatski, a i organizaciono približimo susjednim zemljama koje imaju značajnu ulogu u svjetskom plivanju. Kroz organizaciju ovoga mitinga promovišemo naš grad i sport u njemu. Iz godine u godinu Memorijalni miting Samir Ćirak Ćiro okuplja sve veći broj publike, pa prostor bazena Hotela Tuzla postaje tijesan za sve one koji dođu da vide vrhunsko plivanje.

Datum: 12.11.2016. godine (subota)
Bazen: Tuzla, Hotel Tuzla, 25 m, 6 pruga, temperatura vode 25 – 26şC
Mjerenje vremena: elektronsko

Kategorije muški i žene:
F 2008 i mlađi
E 2007
D 2006
C 2004-2005
B 2002-2003
A 2000-2001

Program takmičenja:
- Sastanak delegata: 09:30 sati (subota, 12.11.2016. godine)
- Zagrijavanje: 10:00-10:45 sati
- Svečano otvaranje 10:45 sati
- Početak takmičenja 11, 00 sati