TUZLARIJE - VIJESTI

28.11.2016.
Mirovna #YUPeace posjeta Tuzli mladih iz regiona
Tuzlarije


Grupa mladih mirovnjaka iz Sombora, Vukovara, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Srebrenice i Tuzle, u subotu su okupljeni u gradu soli, odlučili posjetiti tuzlansku Kapiju i odati počast nevino stradalim žrtvama iz 1995. godine. Bila je to jedna od aktivnosti projekta "Svi pod istim nebom" čiju implementaciju potpisuje Humanitarno udruženje "Prijateljice" iz Tuzle, a koji ima za cilj promovisati mir, suživot i toleranciju snagom mladih ljudi regiona.

Tuzlarije


Želja za okupljanjem i povezivanjem mladih iz Bosne i Hercegovine sa mladima iz Srbije i Hrvatske, rodila se iz potrebe da se pokaže kako su upravo mir, zajedništvo i razumijevanje mogući u ovom dijelu Evrope. To je, između ostalog kazao i učesnik ove posjete – mladi Somborčanin Nikola Eror.

- Bitno je da mladi budu promotori mira jer oni bolje i brže usvajaju nova znanja, stvari, pravila – kaže Eror i ističe kako mladi svima mogu poslužiti za primjer jer su oni ti koji „mogu održati mir i pokazati svijetu kako se on čuva bez sukoba i ratova uz izdizanje prijateljstva“.

Tuzlarije


Mladi, njih preko stotinu ovaj vikend proveli su u Tuzli i prošli kroz niz kvalitetno osmišljenih aktivnosti bitnih za jačanje saradnje među njima.

Nije ovo prvi put da „Mladi ujedinjeni u miru“ kako ih možete pronaći na socijalnim mrežama organizuju ovakva okupljanja budući da su poznati po mirovnim performansima širom regiona, ljetnim kampovima, vikend posjetama i brojnim projektima koje već duži niz godina uspješno implementiraju uz podršku Komiteta za osnova prava i demokratiju iz Kelna.

Tuzlarije


- Svake godine projekat napreduje! Pokušavamo se ovakvim i sličnim projektima istaknuti na ovim prostorima kao inicijatori mira i njegovog očuvanja – ističe Tuzlanka Vlasta Marković, članica organizacijskog tima ove posjete.

- Promovišemo mir prijateljstvom, ističemo kako se treba krenuti dalje, što ovi mladi i pokazuju, s tim da se ne vraćamo na ratna dešavanja u domenu isticanja krivice. Zajedno opominjemo i ne želimo da se takve stvari ikada više ponove! – zaključila je Marković.

Tuzlarije


Mladi su pored polaganja cvijeća i vijenaca na Kapiji, posjetili i Udruženje „25. Maj – Kapija“, upoznali se sa detaljima te kobne noći i iz Tuzle poslali poruku mira.

- Ovakve posjete su bitne zbog zbližavanja mladih generacija koje nastoje živjeti u miru, mimo svih dešavanja. Želimo da se širi jedinstvo među mladima na ovim prostorima – kazao je mladi Aleksandar Stević iz Vukovara.

Projekat se ovdje ne zaustavlja jer će "Svi pod istim nebom" doživjeti svoj nastavak sa sličnim aktivnostima u Srbiji u martu naredne godine.

Ovoga puta, u Tuzli su bili smješteni u domovima porodica – domaćina koji su se trudili mladima pokazati da su Tuzlaci itekako gostoprimljivi i druželjubivi. Također, dio aktivnosti su implementirali u Trening kući "Labirint" Tuzla, kao i u Prostoru za mlade.

Tahir Žustra