TUZLARIJE - VIJESTI

12.08.2016.
Film režisera Damira Pirića iz Tuzle
˝Rock´N´War˝ na Sarajevo Film Festivalu
Tuzlarije


Na 22. Sarajevo Film Festivalu bit će prikazan dokumentarni film Artz produkcije "Rock´N´War" režisera Damira Pirić iz Tuzle. Projekcija filma će se odžati u Multiplex Cinema City 16. augusta sa početkom u 16:45 sati u sali broj 5.

Tuzlarije


Film "Rock´N´War" je premijerno prikazan na "Kaleidoskop festivalu" u Tuzli, zatim na "arTz festivalu" i "Ok festivalu". Evropsku premijeru film je imao u "Rock Operi" u Pragu (CZ). Televizijsku premijeru film "Rock´N´War" je imao na Federalnoj televiziji. Nedavno je prikazan na festivalu "Dok´N´Ritam" u Beogradu, gdje je osvojio nagradu publike. Sljedeće festivalsko prikazivanje ovog filma bilo je u Sloveniji na festivalu "Grossmann Fantastic Film and Wine", nakon čega je svoju projekciju imao i na "Solo Positivo Film Festivalu" u Opatiji. Nakon Opatije, film je prikazan i u Banja Luci na "FreshWave Festivalu".

Tuzlarije


Dokumentarni film "Rock´N´War" je priča o fenomenu muzičke scene koja je nastala u najteže vrijeme, u ratu. To je priča o mladim ljudima i njihovoj snazi, volji i želji da muzikom prkose nasilju i opštem ludilu koje donosi rat. Dok je grad Tuzla svakodnevno granatiran a policijski sat bio na snazi već od 17 sati, tuzlanski muzičari se organizuju pa podrumi i skloništa postaju jezgro novonastale muzičke scene. Ta scena je rasla vrlo brzo, formiralo se puno novih bendova a muzički život se selio u veća mjesta. Stari i napušteni kino pod nazivom "Kino Mladost" postaje klub "Magic", dok plato ispred gimnazija postaje "Atrium rock scena" gdje su svake sedmice organizirani rock koncerti. Stotine ljudi sudjelovalo je u tim događajima, unatoč strahu i opasnosti od granata.Damir Pirić je rođen 04.07.1976. godine u Tuzli, BiH. Završio je Akademiju dramskih umjetnosti Tuzla, odsjek Produkcija (Film, TV, Radio, Pozorište). Bachelor je produkcije. Stalni je saradnik kulturnih institucija i privrednih subjekata u BIH i regiji te je aktivno uključen u procese grafičkog dizajna, produkcije filmova, teatarskih i likovnih postavki, muzičkih koncerata, festivala, izložbi i promocija.

Tuzlarije


Uz sve navedeno Damir Pirić je i producent festivala "arTz" i festivala "BUARF" (Balkan Unplugged Acoustic Rock Festival). Osim režije, montaže i produkcije više studentskih kratkih filmova, nekoliko dokumentarnih i jednog igranog filma, reditelj je i producent više od 30 muzičkih spotova te brojnih Internet, TV i Radio reklama, najava i jinglova.