TUZLARIJE - VIJESTI

31.08.2016.
Turizam, umjetnost i kultura:
Tuzla kroz foto objektiv
Tuzla, na naše oči svakodnevno postaje sve poznatija turistička odrednica. Prepoznali su to i u Foto kino klubu Tuzla pa su tako na lokaciji Sojeničkog naselja Panonnica organizirane dvije izložbe: Tuzla, turistička odrednica 2016 i Tuzlanska kultura i umjetnost na fotografiji i filmu 2016.

Tuzlarije


Kako i sam naziv kaže, primarni cilj izložbe bio je prikazati ljepote Tuzle kroz objektiv njenih građana i svih drugih posjetitelja grada Tuzle, s naglaskom na turistički aspekt tih fotografija.

Na ranije otvoreni konkurs pristiglo je 300 fotografija, a žiri je odabrao 99 koje su prikazane na ovom događaju koji je održan u okviru manifestacije "Ljeto u Tuzli", kazala je Gabrijela Andrejaš iz Foto kino kluba Tuzla.

Na multimedijalnoj izložbi posjetioci su imali priliku pogledati nove fotografije Tuzle, koje se bitno razlikuju od tradicionalnih shvatanja, i to ne samo građanima Tuzle, jer oni i imaju priliku vidjeti je uživo, nego koristeći se najsavremenijim oblicima komunikacije te fotografije treba ponuditi i svima zainteresiranim u BiH i šire.

- Kroz video prezentaciju prikazani su razni kadrovi Tuzle, ali i sve ono što vide tuzlanski i strani fotografi. Tako su se mogle vidjeti fotografije starih tradicionalnih zanata, folklora, vjerskih praznika...tako da mogu reći da je izložba zaista šarolika i bogata - dodala je Andrejaš za Tuzlarije.

Autori fotografija su: Edmond Ibrahimi, Robert Andrejaš, Samir Zahirović, Samir Mujakić, Adi Alić, Benjamin Huseinefendić, Senad Pirić, Amra Islamović, Alen Nurković, Ahmed Bešić, Josip Josipović, Faris Delić, Jasmin Tanović, Ibor Vantić-Tanjić...

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.