TUZLARIJE - VIJESTI

07.09.2016.
Pozorište bez granica 2016:
Komedija „Đe sam ja tu“ otvorila Festival, večeras predstava „Pendrekmen“
Komedijom "Đe sam ja tu" tuzlanskog Draft teatra sinoć je u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli počeo 16. Međunarodni fes)val pozorišta s područja Balkana Pozorište bez granica“. Predstava je rađena po tekstu stare italijanske renesansne komedije “Mušice”, u režiji Dragana Tešića i Envera Hasića.

Tuzlarije


- Sve je laž i prevara u ovoj priči. Đe sam ja tu“ je čuveno pitanje u BiH - ima li nas tu ili gdje sam ja tu. Priča govori o lažnim prijateljima, lažnim junacima, politčkim prevaran)ma i bezobrazluku u kojem svako svakoga želi da iskoriti i prevari, sve to u takozvanom ljubavnom četvorouglu kazao je Tešić, koji je i jedan od glumaca.

U predstavi igraju i Almedina Salčinović, Jasmin Salkić i Aldin Joldić.

U izvedbi ove Draftove četvorke već dva puta je imala priliku da uživa crnogorska publika, u Baru i Ulcinju.

Pred domaćom, tuzlanskom publikom, ovo sinoć bilo je premijerno izvođenje.

-Ovaj tekst napisan prije petsto godina ali smo ga preuredili i prilagodili da se može igra) na području svih država Balkana. Četverougao koji čine žena i tri muškarca doprinosi tome da ova priča ima malo ljubavnog i komičnog karaktera, dodao je Tešić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Petodnevni Festival za čiju organizaciju je zadužen tuzlanski Draft Teatar trajat će do subote, 10. septembra, a ljubitelji teatra bit će u prilici pogledati još pet predstava iz Travnika, Šida, Bara, Visa i Tuzle. I ovaj put dominiraju komične predstave.

Večeras će tuzlanska publika moći pogledati monodramu „Pendrekmen“, u izvedbi Kazališta BESA iz Visa, a riječ je o autorskom projektu Ivana Lukića. Domaćin, Draft teatar, će ove godine igrati još jednu predstavu pred domaćom publikom. Riječ je o monodrami Dragana Tešića S kime s čime u EU“ i bit će izvedena u petak, nakon performansa Vino i književnost“ koji nam pripremaju gosti iz Bara.

Ulaz na sve predstave je besplatan, a ovogodišnje Pozorište bez granica“ se realizira u okviru manifestacije Ljeto u Tuzli.