TUZLARIJE - VIJESTI

16.10.2016.
Na kafi sa ... talijanskim rediteljem Gianlucom Loffredom
Večeras u 19:30, u Narodnom pozorištu, bit će upriličeno zatvaranje 5. TFF -a i dodjela nagrada, nakon čega će uslijediti prikazivanje dokumentarnom filmu "No smoking in Sarajevo" koji je nastao u režiji Italijana Đan Luke Lofreda i u francuskoj produkciji, posvećen rock bendu Zabranjeno pušenje. Poslije filma publiku će pozdraviti reditelj i popularni Zenit.

Tuzlarije


Na posljednjoj "kafi sa poznatima" u okviru Tuzla Film Festival, u ugodnom ambijentu caffee New York-a, gost je bio italijanski reditelj Gianluca Loffredo. U polusatnom druženju sa ekipom Tuzla Film Festivala i ostalim gostima i medijima, Loffredo je pričao o svom muzičkom dokumentarcu "No smoking in Sarajevo", koji je posvećen kulturnom rock bendu Zabranjeno pušenje, kao i svom oduševljenu kada je u pitanju grad Tuzla.

Tuzlarije


"No smooking in Sarajevo" je priča koja je nastala na Koševu baš kao i bend. Priča o muzici, o ratu koji je razorio čitavu zemlju, ali i o članovina benda." - kazao je na početku razgovora Loffredo. Nakon toga, razgovor se usmjerio na priču o reakcijama upravo onih po kojima je film i snimljen. "Generalno su svi bili zadovoljni i sretni radi filma, ali je malo komplikovano govoriti o pojedinačnim reakcijama, s obzirom da sam do nekih kontakata došao prije, do nekih poslije. Najviše sam komunicirao sa Sejom, jer sam njegov mail imao najprije. U početku je ovo trebao biti samo film o Zabranjenom pušenju, ali je na kraju to izašla i priča o tri prijatelja." - objasnio je Loffredo.

Tuzlarije


S obzirom da ne dolazi sa prostora bivše Jugoslavije, priče je bilo i o tome koliko mu je bilo teško shvatiti problematiku pokidanog prijateljstva radi nacionalne osnove. "Nisam siguran ni da dan-danas najbolje razumijem sva ta dešavanja." - kazao je kroz smijeh.

Tuzlarije


Projekcija ovog muzičkog dokumentarca moći će se pogledati večeras (16.10.) sa početkom u 19:30 u Narodnom pozorištu Tuzla, na ceremoniji dodjele priznanja. Također, cjelokupni intervju bit će objavljen na YouTube kanalu Tuzla Film Festival.
PR TFF-a